Festivalrike Valdres

LOKKER TUSENER: Atle Dalen og Trond Rogne i Trollrock lokker tusener til Beitostølen. De har store ambisjoner for denne festivalen.ARKIVBILDE

LOKKER TUSENER: Atle Dalen og Trond Rogne i Trollrock lokker tusener til Beitostølen. De har store ambisjoner for denne festivalen.ARKIVBILDE

Artikkelen er over 7 år gammel

Valdres kan by på et gedigent musikkprogram denne sommeren. De to festivalene Vinjerock og Trollrock vil trekke tusenvis musikkinteresserte til Valdres i juli.

DEL

De to festivalene sørger for at artister som Travis, BigBang, Veronica Maggio, Kaizers Orchestra, DumDum Boys og Sondre Lerche blir å høre på 1000 meter over havet – pluss/minus.

Vinjerock byr i år på et fornyet festivalområde, etter pauseåret i 2011. Det er først og fremst området mellom hovedscenen og Bygdin som er drenert og gjort om til det som nå heter Vinjeparken. Tidlig i Vinjerock-historien var det en liten festivalscene i dette våte området. Nå er det gjort mer brukervennlig og fører til at Vinjerock totalt får fire scener i år.

Festivalsjef Eirik Høyme Rogn føler seg sikker på at stemningen blir heftig når DumDum Boys igjen er tilbake på Vinjerock.

– Vi fikk veldig, veldig mange tilbakemeldinger fra publikummere som ville ha Dumdum tilbake til Vinje, sier han. For sin egen, helt personlige smak gleder han seg aller mest til å høre Montèe fra storscenen før DumDum Boys avslutter Vinjerock 2012.

Vinjerock er i den svært behagelige situasjonen at festivalen ble utsolgt på få timer i fjor. Derfor er mulighetene for å skaffe seg en billett svært små. Festivalsjefen vet at flere tusen interesserte ikke fikk kjøpt billett til årets festival. Festivalen arrangerer noen billettkonkurranser gjennom samarbeidspartnerne sine, og det blir solgt et og annet festivalpass i det private markedet. Festivalen har satt deltakerantallet til 3000 betalende. Og flere blir det ikke. Festivalen vil heller være lykkelig med 3000 fornøyde, enn kanskje 4000 ikke så fornøyde deltakere.

– Er det mulig å melde seg som frivillig?

– Den sjansen er også ute, sier Høyme Rogn.

– Vi hadde 800 søkere til 400 frivilligplasser. Jeg hadde aldri trodd at festivalen skulle utvikle seg slik. Nå gjelder det å forvalte suksessen vår godt, og ikke ri på bølgen for så å falle sammen, slik så mange andre festivaler har gjort. Vi må fortsatt levere, sier Høyme Rogn.

– Hva bør de som vil til Vinjerock i 2013 gjøre?

– Jeg vet jo ikke hvordan situasjonen er når vi åpner salget. Men det generelle rådet er å følge godt med.

Vinjerock har et bredt aktivitetsprogram. Og det henger nøye sammen med at festivalen tiltrekker seg mange fjellglade folk.

– Vi gjorde en evaluering i 2010. Der svarte 89 prosent at de hadde vært på en fjelltur i løpet av festivalen. Derfor har vi mange tilbud, og vi har lyttet til mange som også har bedt om litt lavere terskel for aktivitetene, sier festivalsjefen.

– Hvor kommer publikummet ditt fra?

– Billettsalget viser at 40–50 prosent kommer fra Oslo-området. Men vi vet samtidig at bak disse tallene ligger det en god del studenter og utflyttede valdriser. Fra Valdres-kommunene har vi rundt 15 prosent av billettsalget.

Trollrock på Beitostølen debuterte som festival i fjor. På en av tidenes våteste sommere traff de likevel med været, og kunne samle rundt 2000 under konserten med Åge Aleksandersen. Med brede kjendisartister som Admiral P samlet de nok publikummere til å nesten nå budsjettmålet. Et par hundre tusen i minus skremte ikke festivalledelsen.

– I år vil publikum merke at vi snudd inngangspartiet og gjøre området lettere tilgjengelig. Vi skal forbedre oss på mat og servering, sier festivalsjef Atle Dalen.

Musikalsk sett er han overbevist om at skotske Travis kommer til å bli festivalens høgdepunkt. Dalen legger ikke skjul på at han synes det er kult å greie å booke et av sine egne favorittband.

– Jeg har hørt på dem i mange år, og har platene deres, sier han.

– Men jeg tror også det blir høy allsangfaktor når Hellbillies spiller. Vi regner med at det trekker mye lokalt publikum. Det er et klart valg for oss at vi skal tilby Valdres mye god musikk, og håper at vi greier det, sier Dalen.

I fjor var den opprinnelige planen å holde festival i skiheisområdet. Men regnet tvang dem ned på Beitostølen skistadion. Og det var ikke noe dårlig valg. Dette er et område som også er tilrettelagt som arena for verdenscup i langrenn. Derfor er veldig mye av infrastrukturen på plass. Beitostølen har et stort antall gjestesenger, og mange av festivaldeltakerne har hytte i området. Festivalen har avtale med Beitostølen Hytter og Camping. Artisthotellet er Radisson Blu.

I år satser arrangørene på at 3000 publikummere er på plass fredag og lørdag. Men festivalledelsen Atle Dalen og Trond Rogne har større ambisjoner. På sikt har de et mål om å bygge opp festivalen til å kunne bli Innlandets største. 10.000 publikummere hver dag er et langsiktig mål.

– Vi håper på å kunne bygge oss opp til å ha råd til de virkelig store artistene, sier Dalen.

Trollrock er også i gang med å bygge opp et aktivitetstilbud under festivaluka. De har knyttet seg til bedriftene Beitostølen Aktiv og skiskolen, slik at det blir et bredt utvalg aktiviteter som også omfatter ekstremsport. På serveringssiden kan de lokke med eget øl fra Valdres Gardsbryggeri. Navnet er naturlig nok Trøll.

Trollrock

Trollrock starter klokka 18 torsdag 26. juli med offisiell åpning på hovedscenen på Beitostølen skistadion. Det videre programmet ser slik ut:

Torsdag 26. juli

18.15: Kåring av valdresmesterne i Trollrock

18.45: Stanley Brinks & The Kaniks

19.30: Valkyrien Allstars

20.30: The Making of Gentlemen

(teltscenen)

21.30: John Olaf Nilsen & Gjengen

23.00: Samfunnshelvete (teltscenen)

00.00: Oslo Ess

Fredag 27. juli

14.00: Larkin Poe

14.45: Drunken Pineapples

(Teltscenen)

15.30: Team Me

16.30: Chasm (Teltscenen)

17.00: Stein Torleif Bjella

18.15: Bone Shakers (Teltscenen)

19.00: Karpe Diem

20.15: Tom Stockman (Teltscenen)

21.00: Sivert Høyem

22.30: Kings of Lien (Teltscenen)

23.00: Travis

Lørdag 28. juli

14.00: Tom Roger Aadland

15.15: We had you at hello

(Teltscenen)

16.00: SKAM

16.45: Like Spinning (Teltscenen)

18.00: Andrea Dahle

19.00: Off the Cuff (Teltscenen)

19.45: Veronica Maggio

21.00: The Gamasamas (Teltscenen).

21.30: Hellbillies

23.30: Cocktail Slippers (Teltscenen)

23.00: BigBang

Vinjerock

Vinjerock starter torsdag 19. juli i den nye Vinjeparken. Programmet kan bli supplert med flere band. Tidspunktene var ikke fastsatt da dette magasinet ble skrevet. Det er to scener, Vesle-Vinje og Store-Vinje.

Torsdag 19. juli:

Vesle-Vinje:

Fra 20.00: Ila Auto spiller bluegrassversjoner av Vinjetekster

Violet Road

Casa Murilo

Store-Vinje:

Bob Hund

Fredag 20. juli:

Vesle-Vinje:

Fra 12.00: Sudan Dudan

Sweden

Bare Egil Band

Den Svenske Bjørnstammen

Store-Vinje fra 17.00:

Rumble in Rhodos

El Cuero

Staut

Kaizers Orchestra

Lørdag 21. juli:

Vesle-Vinje fra 12.00:

Jonas Alaska

Helkla Stålstrenga

Maya Vik

Cazadores

Fagernes Yacht Klubb

(Ett band kommer til)

Store-Vinje fra 17.00:

Sondre Lerche

Montèe

DumDum Boys

(Ett band til kommer)

Vinjerock har et allsidig aktivitetsprogram med flere småscener med alt fra fotokurs til oppvarming på festivalens egen FM-radiokanal til nachspiel

Du kan lære kiting, strikking av din egen ølvott

Det arrangeres kurs i kano- og elvepadling

Det er mulighet til å gå guidet tur på Uranostinden og Galdeberg

Du kan lære bruk av kart og kompass i fjellet

Det blir foredrag og fisking, klatring og mulighet til å lære å spille munnharpe – blant mye annet

Mer musikk

I tillegg til de to store musikkfestivalene Trollrock og Vinjerock, kryr det av muligheter til å høre musikk i mange stilarter i Valdres denne sommeren.

I juli samles folkemusikkmiljøet til Jørn Hilme-stemnet. Blant mange konserter kan du oppleve den spennende kombinasjonen Elias Akselsen og Stian Karstensen. Akselsen er kjent som tatermusikkens fremste representant her i Norge for tiden. Stian Karstensen kjenner mange fra bandet Farmers Market. De opptrer i Tingnes kyrkje på Fagernes 25. juli, og i Hedalen stavkirke dagen etter. Festivalen byr på mange konsertopplevelser, som kan søkes opp på arrangørenes nettsider.

Valdresmarken 12.–15. juli på Fagernes byr på band som Plumbo og Torgeir og Kjendisane. GP-Malin er også bestilt til denne tradisjonelle familiefestivalen.

Skogscena i Skaveldbygda på Leira har booket bluesdame Tine Lie allerede 15. juni. De følger opp med Nina Bendiksen med sin argentinske tango 11. august. Noen husker henne kanskje fra tv-serien Himmelblå.

2. september kommer Bjørn Eidsvåg med band til den lille utescenen på Leira.

Artikkeltags