En kunstutflukt til Kistefos

SLANGE, ELLER ...?: I?m alive av Tony Cragg bukter seg over gresset, og kan være en slange eller en fisk, eller noe helt annet.

SLANGE, ELLER ...?: I?m alive av Tony Cragg bukter seg over gresset, og kan være en slange eller en fisk, eller noe helt annet.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Det er noe for enhver smak når man tar turen til Kistefos-Museet, og hele familien kan få en flott kunstopplevelse i naturskjønne og historiske omgivelser.

DEL

Kistefos Træsliberi ble grunnlagt av Anders Sveaas i 1889, og helt fram til 1955 var det full drift i fabrikkbygningene ved Randselva. I dag er området et museum, med Anders Sveaas’ barnebarn, Christen Sveaas, som eier.

Hans kunstinteresse har kommet tydelig til syne i det store parkområdet som omgir de gamle fabrikkbygningene. I alt 25 skulpturer har med årenes løp funnet veien hit, og i de siste årene har det dukket opp flere markante og banebrytende skulpturer av kjente internasjonale kunstnere.

I tillegg til skulpturparken er det også en kunsthall med skiftende kunstutstillinger, hvor det i år vises fotografier av kunstneren Ai Wei Wei.

Det er naturskjønne omgivelser man kommer til når Kistefos-Museet er målet, og forholdene kunne ikke vært bedre da undertegnede tok med seg sine to småjenter hit en solfylt forsommerdag.

En morsom og original lekeplass fanget oppmerksomheten hos barna da vi kom inn på området, men da den var ferdig utforsket, var det full fart tvers gjennom kaféområdet (pussig nok ikke rett inn for å få is eller brus), og bort til Bjarne Melgaards bronseskulptur Octopus, en buktende blekksprut på land med menneskeliknende ansikt.

Blekkspruten er en skulpturell framstilling av Octopussy, en sentral gjennomgangsfigur i Melgaards bildeverden. Men dette var nok ikke i småjentenes tanker der de klatret opp på den etter å ha konstatert at den ikke var levende.

Videre i full fart bortover veien, forbi kunsthallen, stoppet vi opp ved den mystiske installasjonen Energy-Matter-Space-Time av Petroc Sesti. En enorm, gjennomsiktig beholder med en spiral av flytende, roterende væske midt i framkalte både fascinasjon og noe engstelse.

For en som selv har lang fartstid i å betrakte samtidskunst, er det morsomt å høre kommentarene til «rekruttene» når kunst skal tolkes, som for eksempel da vi så Marc Quinns monumentale verk All of Nature Flows Through Us.

Skulpturen er plassert midt i elven ved Kistefossens utløp og er laget av bronse. Den forestiller en forstørret iris, og den svarte pupillen er erstattet av et hulrom der vannet fra fossen strømmer gjennom øyet. Imidlertid fikk den sitt pass påskrevet da fireåringen kom med kommentaren: «Det var en diger smultring!»

Kunsthungeren så ikke ut til å kjenne sine begrensninger der vi skiftevis løp og gikk fra den ene skulpturen til den andre.

For barn holder det ikke bare å se på ting, de må også ta på kunsten. Hestene til Siri Bjerke og Beate Juell ble klatret og klyvet på, og Boteros enorme kvinneskikkelse måtte finne seg i å bli befølt fra alle kanter av små hender.

Det at Kistefos-Museet er et barnevennlig sted, ble ytterligere understreket av skiltene foran noen av kunstverkene, der det sto at man gjerne kunne berøre gjenstandene.

Både unge og gamle hygget seg i sola utenfor Kafé Consulen, og selv om man ikke er lett til beins er det muligheter for å oppleve spesiell kunst selv med kaffekoppen i hånda.

Bent of mind av Tony Cragg står rett ved siden av kaféområdet, og ser man nøye etter kan man oppdage flere ansiktsprofiler uavhengig av hvilken kant man betrakter skulpturen fra.

Litt lengre unna kan man se noen digre tegnestifter veltende ned en bratt skråning, og et stykke til høyre for dem en blank, buktende orm som bærer tittelen I’m alive.

Vil man få med seg alle de 25 skulpturene i skulpturparken, i tillegg til museumsbygningene og kunsthallen, kunne man trenge mer enn bare noen timer på Kistefos-Museet. For oss gjensto det noen usette ting da jentene signaliserte at det var på tide å finne bilen og vende nesa hjemover mot Gjøvik igjen. Men nå har vi enda et godt påskudd for å gjenta utflukten til Kistefos, og da må både far og sønn bli med!

Kistefos-Museet

  • Adresse: Kistefos-Museet, Samsmoveien 41, N-3520 Jevnaker
  • Åpningstider: Tirsdag-søndag: kl. 10-17, mandager stengt.
  • Sesong fra 20. mai til 7. oktober
  • Avstand fra Fagernes: 131 km
  • Avstand fra Gjøvik: 82,4 km
  • Avstand fra Dokka: 85,2 km
  • Antall besøkende i året: Drøyt 20000

Artikkeltags