Nord-Norge har hatt det fineste sommerværet de siste ukene, men nå kommer nedbøren også hit. Temperaturene fortsetter likevel å ligge relativt høyt i nord - mellom 15 og 20 grader.

De som har mest å se fram mot denne uka, særlig inn mot helga, er Sør-Norge.

- Lørdag ligger an til å bli den varmeste dagen denne uka med temperaturer som kan komme opp i 26 til 27 grader Østafjells, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen mandag formiddag.

Usikre prognoser

Og med forbehold om usikre prognoser, har han også godt nytt for uka som kommer:

- Det er håp om finere vær i Sør-Norge neste uke. Det er en del usikkerhet knyttet til temperaturer og skyer og hvor høytrykket legger seg. Østafjells ligger best an i prognosene, men Vestlandet er også med i konkurransen, sier Fagerlid om neste ukes prognoser for varmt sommervær.

Akkurat nå er det stort temperaturspenn i Norge, både fra nord til sør, men også fra dag til dag. På Dovre har de opplevd dager over 30 pluss, mens gradestokken mandag viste beskjedne 8 grader.

- Det er typisk for fjellområdene nå, og for Dovres del kan det nok gå helt ned mot 2-3 plussgrader til natta, sier Fagerlid.

Ser vi på denne ukas prognoser, er det som nevnt endringer på gang i nord og sør. NTB har laget denne oversikten over hva vi har i vente:

Lavtrykket som har ført til regn i sør og deler av Nordland, er nå på vei videre nordover, og i Troms og Finnmark må folk belage seg på regn de neste dagene.

I Sør-Norge har det vært mye regn flere steder den siste tiden, og i indre strøk har det kommet særlig mye det siste døgnet. I Skjåk ble det målt 30,4 millimeter nedbør søndag til mandag, noe som er hele 86,9 prosent av normalen for august måned.

– Det er ikke uvanlig at det kommer gode nedbørsdøgn i august, men Skjåk er en tørr plass. Det er relativt uvanlig med 30,4 millimeter nedbør på ett døgn, sier meteorologen.

Selv om lavtrykket i sør nå beveger seg nordover, er det ikke slutt på skiftende vær og nedbør. Onsdag kommer det nemlig et nytt lavtrykk over Sør-Norge, som gir jevnt med nedbør.

De største nedbørsmengdene kommer på Vestlandet, men også i resten av Sør-Norge og i Trøndelag blir det regn.

Finværet kommer

Utover uka ventes være å bli bare bedre og bedre, særlig mot helga. Det skal bygge seg opp et høytrykk over Skandinavia som kan føre til skikkelig sommervarme.

– Temperaturene skal stige mange grader. Østafjells kan de for eksempel passere 25 grader fredag og lørdag, sier Fagerlid til NTB.

Meteorologen understreker at det likevel blir skiftende vær over hele landet.

– Det blir rett og slett typisk norsk augustvær, sier han.

Kjøligere i nord

I neste uke ventes det kjøligere temperaturer og pålandsvind i nord, mens det er håp om skikkelig sommervær i sør. Paraplyen bør imidlertid ikke legges vekk ennå.

– Neste uke er det håp om høytrykk og finere vær, men ettermiddagsbygene kan være lumske og overraskende. Jeg lover ikke fint vær hele dagen, men generelt blir det finere i sør, sier Fagerlid.