Gå til sidens hovedinnhold

Sommeren fortsetter: Strålende stabilt vær i hele Vestoppland til uka

Sør-Norge går en strålende uke i vente. Det kan bli opp mot 30 grader i Vestoppland.

Det blir sol og høye temperaturer hele den kommende uka i store deler av landet. Særlig i Sør-Norge og i Trøndelag vil det strålende været fortsette.

– Det ser ut til at det fine været fortsetter utover i uken for hele Innlandet. Vår målestasjon på Østre Toten målte i dag 23,7 grader, og vi venter at temperaturen vil bli høyere fra mandag. Da kan det bli opp mot 29–30 grader flere steder, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Oppland Arbeiderblad.

Det er kombinasjonen av varme luftmasser fra sørøstlig retning, høytrykk og mer ustabile luftmasser i den vestlige delen av Europa, som gir det stabile og varme været, forklarer meteorologen.

Venter lokale regnbyger

Lange perioder med sol og høye temperaturer gir også tørt jordsmonn og høy skogbrannfare, men ifølge meteorologen vil man kunne vente lokale regnskurer.

– Når vi kommer litt utover i uka, vil det komme noe mer ustabile luftmasser over landet, som vil gi lokale ettermiddagsbyger i innlandsstrøk. Det vil også følges av mulighet for lokale tordenbyger, sier Haga.

De høye temperaturene vil ifølge meteorologen holde seg jevnt utover i uken, men mot slutten av neste helg vil det komme et skifte.

– På tampen av neste helg ligger det an til å bli litt lavere temperaturer. Fortsatt godt og varmt men noe kjøligere luft, og mer skyer, opplyser Haga.

Varierende vær i Nord

Nord-Norge vil også få fint vær både førstkommende onsdag og til neste helg, men etter en fin helg nå blir været i nord betraktelig kaldere.

– Det blir kjølig start på uka, mens pålandsvind og høytrykk torsdag og fredag gjør at Nord-Norge først får flere finværsdager til neste helg.

Økt fare for skogbrann

Det tørre og varme været har også økt risikoen for skogbranner, særlig langs kysten i Sør-Norge, og de som ferdes i skog og mark bes være ekstra oppmerksomme.

– Vi vurderer nå å sende ut varsel for Trøndelag, og har allerede sendt ut varsel for resten av Sør-Norge, forteller Haga.

Kommentarer til denne saken