Sommeren er en tid hvor ensomheten kan kjennes ekstra vond, og hvor mange føler seg utenfor.

Når det er sol, og «alle» sitter ute i parker og på strender, i store gjenger, og griller, drikker, spiller kubb og fyrer opp høy musikk – da er det mange som føler seg veldig alene. Det blir så synlig om man ikke har så mange rundt seg, at man ikke har en sånn gjeng man kan henge med. Følelsene av utenforskap og ensomhet blir forsterket.

Det siste året har vi i Kirkens SOS sett en økning i samtaler om ensomhet, både på telefon og chattetjenesten vår. På telefon har ensomhet økt fra å være tema i 27 % av samtalene i 2019 til 30 % i 2020. På chatten vår, hvor de fleste er under 25 år, har temaet økt fra 14 % til 16 %.

Det er ingen tvil om at vi er mange som har kjent oss litt ekstra alene det siste året. Og vi har nå nok en sommer foran oss som blir annerledes; ting er uforutsigbart, mye er fremdeles stengt, konserter og festivaler blir avlyst.

Det er ikke alltid lett å finne sola inni seg på egen hånd, og slett ikke lett å klare å se hva som skal til for å få åpnet en liten sprekk for solstrålene når det er føles som gråvær. Noen ganger hjelper det å sette ord på vonde følelser. Da kan det være nyttig å prate med noen man stoler på.

Vi i Kirkens SOS tror ikke sommeren blir noe dårligere om den også gir rom for å snakke om det vanskelige livet. Kanskje vil en god prat med noen av de du har rundt deg bidra til at sommeren føles litt lysere.

– Når mennesker får brutt is og snakket sammen om det som er viktigere enn været, kan det utenkelige skje. At det alltid finnes muligheter for å hjelpe den som ringer inn til å se noe annet enn bare gråvær, er for meg en kjempemotivasjon for å svare på anrop, sier Arne, en av våre frivillige.

I Kirkens SOS vet vi hvor stor betydning en samtale kan ha. Vi oppfordrer deg derfor til å ta en ekstra samtale i sommer. Kanskje til noen du ikke har snakket med på en stund; en gammel kollega, studievenn, tante, onkel eller bestemor. Det er ikke den store gjengen som betyr noe, det er det å bli sett. En telefon, melding eller bank på døra kan være det som skyver ensomhetsfølelsen bort og skaper nettopp den sprekken hvor lyset kan finne veien inn.

Det er derfor du er så viktig – fordi du kan være en som slipper sola inn!