Kjære pasienter. Takk for alt dere har lært meg.

Jeg er lege, og doktor som betyr lærer. Jeg har gjennom en lang og gledelig periode lært mye av dere. Noen husker meg som en litt vel streng lærer, men jeg tror de færreste har møtt meg som en urimelig lærer.

Idag sendte jeg oppsigelse til SIHF divisjon psykiatri. Det er sammensatte grunner til det. Ingen i divisjonen har bedt meg revurdere. Oppsigelsen er godtatt.

Fra ca. 2001 har jeg ved siden av alt annet arbeid på travle akuttposter tatt meg den ubetalte frihet å lage en poliklinikk for voksne med ADHD og sidetilstander som Tourettes og Autisme spektrum lidelser. 0 ekstra lønn.

Jeg har hatt en avtale med alle pasienter – at de har fått mitt private telefonnummer. Jeg har sagt: Dere har ADHD; send meg spørsmålet når det er i hodet, så svarer jeg i kontortiden innimellom alt det andre. Det har vært noen pling i løpet av natten, ikke til vanlig. Men det er greit. ADHD er slik. Respekten for ordningen har vært svært god. God for meg med ansvar og for dere med vansker. Tilgjengeligheten har gjort at jeg 3–4 ganger i løpet av alle disse årene har fått mobilisert antakelig livreddende hjelp via ordningen. Men det daglige er at jeg har lært mye mer om mennesker med uro og indre spenning.

Pasientene vet at de blir besvart. Tar 3 minutter innimellom. Dette registrerer jeg ikke på noe vis. Det tar ikke lengre tid for den kjappe justeringen av en dose eller oppmuntring også videre. Økonomer hater effektive leger. De har laget skjema for bolker av konsultasjon.

Til nye terapeuter. Pasientene respekterer din fritid dersom du respekterer dem. Vær tilgjengelig, men som en god lærer, bestem rammene.

Jeg hadde noen skisser i meg for å lage en spesialpoliklinikk sammen med en BUP kollega. Som de sa i Sovjet i sin tid: «systemet er systemet.» Derfor slutter jeg: «systemet er systemet.»

Vennlig hilsen til alle jeg har prøvd å hjelpe. Hver og en av dere har hjulpet andre.