Det sier Erik Nyborg, som var senest ute mandag kveld for å fjerne et stort tre ved skiløypa på Gravåsen, til Oppland Arbeiderblad.

– Gran har en tendens til å knekke med de store mengdene man finner på trærne nå. Vi som kjører opp løypene ser at det er vanskelige forhold nå, sier Nyborg.

Lav risiko

Nyborg anser snømengden som utfordrende, men poengterer at risikoen ikke er særlig høyere enn ved vanlig bilkjøring i skog.

– Risikoen for at et tre kan brekke, og falle i løypa eller veien, vil alltid være der, men jeg har aldri opplevd at noen har blitt truffet av et tre i min tid, sier han.

Gjennom idrettslaget Øvre Vardal Sportsklubb er han, sammen med tre andre, støtt og stadig ute i løypene for vedlikehold.

– Det er en kontinuerlig prosess for å holde trærne borte fra løypene.. Vi kjører to-tre ganger i uka, hvor vi kombinerer å kjøre opp løyper og rydde traseer, opplyser Nyborg.

Likevel understreker han at det er viktig å ta farene som kan oppstå på alvor.

Er du der når treet knekker og får det i hodet, så kan det være veldig skummelt. Et tre kan være fryktelig tungt, så det kan være fatalt. 

Erik Nyborg

Krevende forhold

Han beskriver de ulike oppdragene som varierende i mengde arbeid og forhold.

– Det er veldig mye snømengder utenfor løypa også, så da er det ganske krevende forhold. Nå når mildværet kommer så vil snømengden bli utfordrende, sier han.

Hans beste tips er å ha tilgang til alle sanser på tur.

– Jeg ville unngått å gå med høy musikk på øra. Hvis du går og er normal årvåken så oppdager du et tre som faller. Man hører som oftest knakene, opplyser Nyborg.

Treet som falt mandag kveld var fjernet få timer etter hendelsen skjedde. Nyborg forteller at brukerne av skiløypene er godt fornøyd med arbeidet de legger ned, og roser distriktets rike tilbud på skiløyper.

– Folk virker godt fornøyde med løypenettet i kommunen. Vi har mange løyper, så vi er privilegerte her i området, sier Nyborg.

Les også

Lager nye ruter i lufta – for å redde liv