Snillere ulv?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en ulvedebatt i Dagsnytt 18 26. februar, mellom Jon Georg Dale og Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, merket jeg meg spesielt det første sistnevnte sa da han fikk ordet, etter at Dale hadde minnet ham på det høge konfliktnivået. «Det er ingen grunn for at konfliktnivået er høgt når tapet av sau til ulv er halvert de siste årene.» Og dette gjentar han flere ganger i debatten.

Mener han å skåre poeng på at tapet av sau til ulv har gått ned de siste årene?

I stedet burde han ta det som bevis for at rovdyrpolitikken har vært en katastrofe for alle som har måttet oppgi sitt næringsgrunnlag på grunn av store rovdyr i beiteområdene, og da i første rekke ulv. Og hva er det han prøver å innbille oss? Mener han at ulven er blitt så mye snillere og derfor tar mindre sau? Hvorfor forteller han ikke den virkelige årsaken? Og den er at det snart ikke finnes igjen sauebønder som slipper sine dyr i de verst ulvebefengte områdene. Det er den virkelige årsaken til at det blir tatt mindre sau.

Det er et ordstø som sier at «Der hvor intet er har selv keiseren tapt sin rett». Rotevatn sier også at det er svært sjeldent at ulv tar dyr i Norge, og når det først skjer, er det som regel av svensk ulv. Det er tydelig at han mener den norske ulven er så mye snillere enn den svenske.

Hvor i all verden oppholder han seg etter at sauen blir sluppet i utmarka, hvis han ikke har fått med seg alle medieoppslagene med store hauger maltrakterte sauelik som vi har vært vitne til gjennom vel 40 år? Og for ikke å glemme alt hjorteviltet som havner i ulvekjeften gjennom året.

Etter å ha satt peilebånd på det såkalte Gråfjellparet som forskerne på Evenstad forsket på for noen år siden, kunne man konstatere at dette paret drepte mellom 40 og 50 elger på noen vintermåneder. Å påstå at det er sjelden at ulven tar dyr i Norge, er direkte løgn. Hva mener han alle ulvene som befinner seg i våre skoger lever av? Er han ikke klar over at ulven må ha kjøtt for å overleve og derfor må drepe sine medskapninger for å få det?

Sannheten er at ulven dreper i tusenvis dyr hvert år. Den er også en lystmorder som dreper mye mer enn til livets opphold. Det har vi sett mange eksempler på. Blant annet den vesle ulvetispa som drepte mellom to- og tre hundre sauer på Hadeland og Toten før hun ble skutt. Hvis Rotevatn har tenkt å bli tatt på alvor, vil jeg anbefale ham å forholde seg til virkeligheten, slik den oppleves av alle dem som får sitt næringsgrunnlag ødelagt av ulven, og jegere som får sine jakthunder revet i hjel.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken