Rundt 1900 ansatte i Oppland fylkeskommune fikk grafiske trykk i avskjedsgave da fylkeskommunen ble en del av historien og gikk opp i Innlandet. 4. februar åpner kunstutstillingen «Matrix – originalgrafikk fra Oppland» på Oppland kunstsenter i Lillehammer.

Utstillingen står fram til 8. mars. Åpningstidene ved kunstsenteret er onsdag til søndag, 12 til 16.

Ifølge tidligere fylkesrådmann Rasmus Olav Vigrestad var formålet med gavene ikke å ta avskjed med de ansatte, men med Oppland fylkeskommune og å hedre de ansatte for lang og lojal innsats.

Lokale kunstnere

Tidligere Oppland fylkeskommune og Oppland kunstsenter samarbeider om utstillingen der tolv lokale kunstnere er representert. 2350 grafiske kunstverk ble bestilt, og rundt 50 av disse vises i denne utstillingen. Fylkeskommunen hadde forhandlet seg fram til en minimumspris med kunstnerne, og den ble på 1600 kroner per verk.

– Dette er en unik anledning til å se bredden innen grafikk i Innlandet for tiden, sier daglig leder ved Oppland kunstsenter Vilde Andrea Brun.

Til GD i desember i fjor, uttalte Brun at fylkeskommunens gave ville bidra til å gjøre regionen attraktiv for kreative mennesker.

– Det er mye penger, men deter med å løfte et helt felt. Vi opplever det som et kvalitetsstempel at fylkeskommunen spør oss og at vi får vist fram hvor mye bra kunst som finnes her. Kunst og kulturlivet er en positiv del av samfunnet, som bidrar til verdiskapning, arbeidsplasser og til det offentlige kulturtilbudet, sa Brun til GD.

Alle de tolv kunstnerne som fikk oppdraget har lokal tilknytning. De bidro med rundt 200 trykk hver. I denne utstillingen er hver kunstner representert med fire verk.

Kunstnerne som er representert er: Kjell Bendiksen, Ståle Blæsterdalen, Jannecke Lønne Christiansen, Anne Marie Sigmond Gudmundsdottir, Marianne Hurum og Tarald Wassvik, Patrick Huse, Cecilie Margrethe Nygren, Kjell Erik Killi Olsen, Liv Rygh, Einar Sigstad og Anne Kristine Thorsby, opplyses det i en pressemelding.