Gå til sidens hovedinnhold

Slipp de eldre fri, det er vår

Artikkelen er over 1 år gammel

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

I snart to måneder har de eldre – inkludert min mor i omsorgsbolig i Åslundmarka – vært innelåst i sikkerhet mot koronaviruset. Uten besøk og omgang med familien. Uten omgang med de hun kjenner i senteret. Uten felles matstund i kantina. Uten de faste og overraskende underholdningsstunder. Uten aktivitet med gymnastikk, kortspill, boccia, hobbyvirksomhet. God oppfølging av hjemmetjenestens folk, men læll da gut ... Hun og hennes like beskyttes mot korona – men går på veggen i ensomhet. Brakkesyke?

Angsten øker dag for dag. Depresjon øker dag for dag. Stadig mer forvirret over hva som skjer, hvorfor ting er som de er og hver dag spørsmål om når dette tar slutt. TV kan man ikke se på – der er det bare død og ulykke. Alene innenfor fire vegger blir det liten forskjell på dag og natt. Er det frokost eller kveldsmat som står på bordet?

Nei, nå må de eldre slippes fri – smittefare eller ikke. Hvis ikke får helsevesenet og vi i den nærmeste familie helt andre utfordringer å hanskes med! Dette har vært uverdige uker for de eldre – min mor inkludert, og det er på høy tid at Høie og de lokale helsemyndigheter får øynene opp for den situasjonen som uavhengig av korona, vokser til det alvorlige i alle våre institusjoner.
Slipp de eldre ut før det er for sent. Man kan fortsatt holde avstand og gjøre smittevernsgrep selv om de eldre ikke sitter innestengt i ensomhet.

De eldre fortjener en premie. Omgang med barn, barnebarn og oldebarn. Omgang og sosiale møteplasser med andre i institusjonen – fortsatt på behørig avstand, men som en levende og viktig del av samfunnet.
Og til slutt – dette er ikke noe spark til betjeningen, de gjør som de skal! På en imponerende måte, også når de eldre nå roper om hjelp i sin ensomhet.
Men en bønn til myndighetene, fra øverste hold til kommunelegen i Gjøvik; åpne dørene før de eldre overlever korona og i sin forvirring dør av angst og ensomhet. Dette begynner å bli direkte uverdig!

Kommentarer til denne saken