Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil jeg ikke ha det

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det krever mot å varsle om uakseptable forhold. Jeg har den største respekt for unge jenter som finner mot til å stå fram og fortelle historier om hva de har opplevd i Arbeiderpartiet, historier som er både personlige og pinlige. Historier om folk de har sett opp til og beundret, historier om tråkking over grenser, historier om ukultur og maktmisbruk. Historier om brudd på partiets retningslinjer, og misbruk av tillit. Mange av de som har varslet om ukultur er ute av politikken. Det burde fortelle oss noe.

Å stå fram som varsler kan være en lang prosess. Å snakke høyt om det du kanskje har trodd du har vært alene om, å være usikker på å bli trodd og bli tatt på alvor, er vanlig. Konsekvensene kan være bagatellisering, latterliggjøring, utfrysing. Mange tør aldri å varsle. Og det skjønner jeg godt, når jeg leser kommentarer i sosiale medier. Jentene som har varslet blir beskyldt for de styggeste ting. Det stilles spørsmål om de virkelig er så uskyldige, hvorfor de har ventet helt til nå, de blir kalt for mafia, maktsjuke, intrigemakere og mye, mye verre ting. Ei av dem har også mottatt drapstrusler.

Makt gir også ansvar. Ansvar for å forstå egen makt og posisjon og å ikke misbruke den. Flere av varslerne beskriver en kultur der jenter blir advart mot visse menn, og menn ikke blir stilt til ansvar. Slik vil jeg ikke ha det.

For dette handler om partikultur og trygghet. Skal jeg kunne be unge jenter og gutter om å melde seg inn i AUF og engasjere seg i framtidas politikk, må jeg vite at partiet mitt har en tydelig holdning til seksuell trakassering og at varsler blir tatt på alvor. Arbeiderpartiets stolte historie som et likestillingsparti skal videreføres i framtida. Framtidige varslere må vite at de blir tatt på alvor.

Dette handler ikke om heksejakt. Det handler om tillit, redelighet og å plassere ansvaret der det hører hjemme.

Dette er et leserinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter og gir uttrykk for skribentens meninger.

Kommentarer til denne saken