(Nordlys): Jostein Birkeland var en av de aller første som fikk fartsbot da Nordlys var med UPs førstebetjent Rune Teigen Badar på kontroll på Ramfjordmoen fredag ettermiddag.

Birkeland og hans medpassasjerer reagerte på en måte som få andre gjør etter ham.

– Kan vi få ta bilde av dere sammen, spør de som satt i minibussen.

Jostein Birkeland var sjåfør på minibussen de leide i Tromsø for å kjøre til Lyngen. På tur til ferga ble de stoppet i kontrollen på Fylkesveg 91, ved Ramfjordmoen.

Landet rundt

Under fanen Landet rundt ønsker vi i Oppland Arbeiderblad å gi våre lesere tilgang til noen av de beste, artigste og viktigste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge, inkludert Nettavisen. Dette er én av dem.

3.800 kroner i bot

Laseren målte han til 75 km/t i 60-sonen. På vei inn i patruljebilen tar han med seg en tulipan til politiførstebetjent Rune Teigen Badar, mens de andre sitter igjen i minibussen.

– Hvor mye ble boten på, spør de andre når han kommer ut.

– Det ble på 3.800 kroner, forteller Birkeland.

Han er fra Lillehammer, men bor til daglig i Spania. Nå skal de være ti dager i Lyngen på ferie.

– Det er bortkastede penger. Jeg har fått en bot før i mitt liv, og da var det enda surere fordi jeg var mye yngre. Med de euroene jeg tjener, har jeg ikke råd til å kjøre slik som dette, konkluderer han.

De andre forsikrer om at boten skal deles på alle i bilen.

– Kan du holde denne buketten mens vi tar bilde, spør de som satt på.

Saken fortsetter under bildet.

Rune Teigen Badar stiller gladelig opp på bildet sammen med Jostein Birkeland, som takker for at UP gjør veiene trygge.

– Ja, sånn kan også reaksjonen være. Noen er fornøyd selv om de er stoppet i kontroll. Andre derimot kan bli ganske sinna, og mener at vi skal bruke tida på å fakke røvere, forteller politiførstebetjenten.

Han tok oppstilling i 60-sonen på Ramfjordmoen klokka 16. I dag er han alene på patruljen, men etter en time er ti sjåfører bøtelagt for høy fart.

– Når vi forklarer at vi er her i et forsøk på å hindre at folk dør i trafikken, blir det en annen tone fra dem som er mest sint for å ha blitt stoppet, sier han.

2 km/t unna førerkortbeslag

Jostein Birkeland og de syv andre kjører videre mot ferga, og alle vinker til Rune Teigen Badar. Det går ikke lang tid før neste bil kommer rundt svingen.

– Du hører det på lyden at du må være klar, sier han, samtidig som laseren peker mot en liten rød Ford.

Første måling viser 80 blank, men etter noen sekunder viser laseren 84. Betjenten går ut på veien for å stoppe sjåføren. En tysk mann, som er på vei til Lyngen.

Teigen Badar forklarer på engelsk at sjåføren bare var to kilometer unna å miste førerkortet.

– Vi har ikke sett noe skilt, forklarer sjåføren.

Likevel vedtar han forelegget på 8.500 norske kroner. Til tross for at han ikke mistet førerkortet er det kona som kjører den lille bilen videre.

Rune Teigen Badar har jobbet i politiet i Tromsø siden 90-tallet. Det er kanskje ikke tilfeldig at han har kontroll på akkurat denne strekningen. Her har han stått før.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi holdt en gjennomsnittsmåling her for noen år siden. Da var det en som ble målt til over 110 km/t. Han kan være glad for at det ikke var lasermåling.

– Hvordan er det egentlig, er det morsommere å ta noen som har kjørt skikkelig fort?

– For å si det sånn, om man står på en strekning med lave fartsgrenser, og vi stanser en som har godt over hundre, da er jeg selvsagt glad for å ha stoppet sjåføren. Det er en tilfredstillende følelse, men å juble over det, er jeg blitt for gammel til, sier han.

Bøter for 28.300 kroner på en time

Bilene kommer puljevis på strekninga. Flere minutter går uten en eneste bil, men så kommer det biler på rekke og rad. Rundt svingen tar en Audi igjen rekka med biler, den ble målt til 76 km/t i 60-sonen. Bilen blir vinket inn, og ut kommer en dame. Hun kjente seg ikke igjen i å ha holdt hastigheten hun ble konfrontert med, og krever å se video av målingen. UP-førstebetjenten forsikrer om at det er hun som er målt, og hun godtok noe motvillig forenklet forelegg.

På en time ble det skrevet ut bøter for 28.300kroner. Fem bøter på 2100, en fikk 3800, 5500, og tyskeren fikk 8500 kroner i bot.