Det opplyser Gjøvik kommune.

Innlandskommunene har planlagt en rekke offisielle markeringer for å minnes ofrene for terroren som rammet landet for 10 år siden.

– Hele Norge føler seg berørt av 22. juli. Det er ikke bare de som har mistet noen. Jeg tror derfor at det vil være mange som møter opp på minnesmarkeringen, sier fungerende ordfører, Anne Bjertnæs.

Gjøvik

På Gjøvik begynner kommunens arrangement klokka 12.00 i Minneparken ved skysstasjonen. Varaordfører Anne Bjertnæs vil ønske de frammøtte velkommen.

Deretter vil det holdes appell fra AUF ved Ingrid Tønseth Myhr, etterfulgt av kulturelle innslag fra Aurora Heimdal, Fia Heimdal og Dina Snuggerud Solhaug.

22.juli-markeringen er åpen for alle.

Noen har imidlertid fått en eksklusiv invitasjon. Dette gjelder blant annet alle som er overlevende fra Gjøvik, pårørende og etterlatte etter Even Flugstad Malmedal, alle kommunestyremedlemmer, ungdomsrådet, ledere av de politiske partiene, Norsk Folkehjelp og Røde Kors og de som var involvert i redning på utøya og regjeringskvartalet. Ordførere i regionen og fylkesordfører er også invitert.

Bjertnæs understreker at alt i henhold til forskriften om covid-19 vil overholdes under minnesmarkeringen.

Åpne kirker

Gjøvik kirke vil være åpen fra klokka 12.00 til 16.00, og Vardal kirke fra klokka 12.00 til 20.00. I Vardal kirke blir det minnemarkering fra klokka 18.00.

Det blir også åpne kirker på Biri, Seegård og Nykirke fra klokka 12-14.

Østre Toten

I Østre Toten kommune blir det kransenedleggelse ved minnemonumentet «Samlet» ved rådhuset klokka 17.00.

Hoff kirke vil holde minnemarkering kl. 18:00. Det blir deretter lett bevertning på Bygdestua.

Storberget: – Vi vil aldri glemme denne dagen

Blant de 77 omkomne kom sju personer fra daværende Oppland og Hedmark.

– Vi vil aldri glemme denne dagen. Den har satt varige spor hos oss alle, uttaler statsforvalter Knut Storberget til statsforvalteren.no.

Storberget vil selv delta i minnemarkeringen i Hamar domkirke torsdag kveld.

På nettsiden til 22. juli-senteret finner du en oversikt over de ulike arrangementet som kommunene i Innlandet har meldt inn. Siden oppdateres fortløpende.