I disse dager kjenner vi i OA ekstra på samfunnsoppdraget. Over 1000 mennesker er i karantene. Nærmere 70 mennesker er smittet i regionen.

På landsbasis nærmer antallet smittede seg tusen.

Myndighetene stenger barnehager, skoler og universitet. Folk permitteres fra jobbene sine, eierne av mindre bedrifter må sette kroken på døren. Vi blir frarådet å dra på besøk. På sykehus og pleiehjem er vi ikke velkomne.

Det som skjer er rett og slett uvirkelig. Folk er redde. For helsen. For familien. For jobben og økonomien.

Stort informasjonsbehov

Her i OA er situasjonen også spesiell.

Som bedrift er vi opptatt av å kunne klare utfordringene og ivareta helse, miljø og sikkerhet for våre medarbeidere. Vi må også klare de økonomiske tøffe tidene som vi møter og sikre at virksomheten også har en fremtid.

Samtidig skal vi formidle informasjon og nyheter. På papiravis, på datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner. Via podcaster, smarthøytalere og i diverse sosiale medier.

Trafikken har vært enorm de siste dagene. Informasjonsbehovet er stort.

Noen saker ligger åpne og tilgjengelige. Andre saker ligger plusset. De er det som våre abonnenter får i tillegg.

Vår politikk er at saker som omhandler smittesituasjonen, infrastruktur og annen samfunnskritisk informasjon skal være åpne for alle.

Prioritere abonnentene

Også personer som velger å ikke abonnere på OA skal kunne komme til oss for å finne informasjon.

Samtidig må vi prioritere abonnentene, de som gjør journalistikken vår mulig gjennom å ta betalt for innholdet vårt.

Det betyr at konsekvenser, årsaker og debatter rundt korona-viruset i Innlandet prioriteres dem som har abonnement.

Det er abonnentene som hver måned bidrar til at vi kan betale journalistene våre lønn, slik at vi faktisk har noen som kan følge opp slike kriser som vi nå opplever.

Det er dem som betaler utstyret vårt, verktøyet vårt, kompetansen og teknologien som trengs for at vi skal kunne levere ferske, unike nyheter fra området mellom Hadeland i sør, til Valdres i vest og Biri i nord.

Uten at vi får finansiert arbeidet klarer vi ikke å være den fremste allmennkringkasteren i området.

En rekke tiltak

For oss i OA handler det nå om å holde oss mest mulig friske, drifte bedriften så godt mulig, og være i stand til å drive unik nyhetsformidling i de 14 kommunene på Hadeland, i Toten, Land og i Valdres.

De siste dagene har vi igangsatt en rekke tiltak internt hos oss for å holde smitten ute og sørge for at vi alle ikke blir syke samtidig.

De aller fleste ansatte jobber nå fra hjemmekontor. Vi avholder alle møter via Google Hangout. Vi har flyttet folk lenger unna hverandre i arbeidslandskapet. Kantina er stengt ned.

Les også

Den psykiske folkehelsa er under et kollektivt press

På den måten bidrar vi til å minske smittefaren i samfunnet. Samtidig forsøker vi å hindre at alle blir syke samtidig. Hjemmekontor er selvfølgelig ikke ideelt for en journalist.

Når vi skal observere, rapportere, granske og publisere, kan vi ikke sitte inne og bare kommunisere via telefon eller e-post.

Men når vi møter vi folk i det offentlige rommet, eller ansikt til ansikt, skal vi passe på hygienen og holde litt avstand.

Vi skal holde oss oppdaterte på helsemyndighetenes råd.

Les også

Hva vet du om koronaviruset? Test deg i OA-quizen

Historiens kladdebok

Vi forstår også at enkelte er skeptiske til å slippe oss inn på seg. Samtidig er det viktig at vi dokumenterer tiden vi lever i. Vi kalles ofte historiebøkenes første kladd. Der er en ganske god beskrivelse. Uten reporterne til stede hadde ikke kriger, sult, myndigheters overtramp - ei heller heltemodige dåder og eller skjebnesvangre overtramp - blitt fortalt og delt slik det er blitt.

Slik er det også nå.

OA-huset i Sommerrovegen er stengt for besøkende. Vi tar ingen sjanse på at de som fortsatt jobber fra våre lokaler skal smittes, så derfor slipper vi ingen andre inn. Abonnenter og andre som trenger å komme i kontakt med oss får hjelp via telefon. MinSide på oa.no er også et sted hvor abonnenter kan finne svar på vanlige spørsmål.

Dessverre er det en del rapporter på at folk ikke får papiravisen sin for tiden. Distribusjonsselskapet vi får tjenestene fra har endret sine ruter. Det har gitt noen startvansker. Vi er i dialog med distribusjonsapparatet og håper at problemene snart er løst. Men har du ikke fått avisen, hent en ny i avistrappen i Sommerrovegen. Du kan også sende E-post eller ringe til kundeservice.

Vårt beste

Dette er tiltakene som vi har iverksatt, og som i størst grad vil være merkbare for lesere og kunder. Målet vårt er likevel klart: Selv om arbeidshverdagen også for oss er endret, skal vi levere gode og relevante saker om både koronaviruset og annet. Vi skal levere det våre lovgivere ønsker av pressen. Vi skal rapportere, granske, forklare og debattere.

Vi kommer til å gjøre glipper, men forhåpentligvis blir de ikke for store i en hektisk og travel hverdag. Enten vi er journalister, annonserådgivere og selgere, eller vi er bud som kjører ut papiravisa slik at du fortsatt kan få den klokken 07 om morgenen eller i posten litt lenger ut på dagen.

Ta vare på deg selv og dine. God helg.