Ved en bråstopp eller kollisjon får lasten enorm kraft forover. Den kommer med en kraft tilsvarende mange ganger sin egen vekt. Noen lastestropper på tvers vil ikke klare å holde igjen lasten.

Det informerer NAF i en pressemelding.

– Det er viktig å tenke at lasten ikke skal forskyve seg i noen retning. Har du bare tatt stropper rundt lasten i sideretningen, hjelper ikke de om lasten blir trykket forover, sier Sødal. – Selv i en bråstopp i lav fart kan lasten slå i stykker frontlemmen på hengeren eller fyke av takstativet på bilen, advarer Sødal.

Skaff deg riktige lastestropper

Det enkleste er å kjøpe lastestropper med en jekk som strammer stroppen. Disse finnes i flere størrelser, og er merket med bruddstyrke.

– Se på lappen på stroppen eller forpakningen. Stropper som tåler to tonn er nokså vanlige, sier NAF-rådgiveren, – Har du stropper fra før, sjekk at de ikke er utslitt eller skadet. En ødelagt stropp skal kastes, fortsetter han.

Slik fester du lasten

Den enkleste måten å sikre lasten på er det som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.

Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan man bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden i gulvet.

Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker.

Direkte surring betyr at man fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader.

Hageavfallet må også sikres

Kvist og kvast fra hagen veier ikke så mye, men det er like fullt last som skal sikres så ikke greiner og kvister flyr av gårde og treffer fotgjengere eller andre biler.

Pass på at lasten ikke stikker ut, spesielt i sideretning. Last det tyngste avfallet i bunnen av hengeren.

Bruk jekkestropper til å surre lasten. Får du tak i festekrokene på hengergulvet klemmes lasten sammen oppi hengeren bedre enn om du fester stroppene på utsiden av hengeren.

Småkvist kan fort forsvinne av lasten selv om du har festet med stropper. Du kan bruke en presenning til å pakke inn lasten. Husk at presenningen også må festes skikkelig.

Hvis du skal frakte hageavfall og leier henger, sørg for å leie en henger med høye vegger. Da er det lettere å holde lasten på plass.