Mandag kveld sto landslagsspiller Nora Mørk fram på TV2 og fortalte at mobiltelefonen hennes hadde blitt hacket og at private bilder hadde havnet på avveie.

Misbruket har gått så hardt inn på henne at hun har slitt med å sove og spise, og hun har vurdert å droppe VM. Tidligere landslagsspiller Gro Hammerseng-Edin har vært på Stortinget sammen med Mørk for å snakke med to politikere om saken. På Instagram gikk Hammerseng-Edin hardt ut mot dem som sprer private bilder ulovlig, og hun ber andre som opplever dette om å kontakte slettmeg.no på Gjøvik for å få hjelp.

Mange føler skam

Hans Marius Tessem hos NorSIS som drifter tjenesten slettmeg.no sier misbruk av private bilder er og har vært et stort problem. Han mener folk må få lov til å ha private bilder på mobilen, og at det er misbruket vi må til livs.

– Det vi dessverre opplever, er at folk føler mye skam når private bilder kommer på avveie. Derfor er det helt strålende at Nora Mørk står fram og forteller sin historie. Det kan gjøre det enklere for andre å søke hjelp. Et råd som har vært gitt, er at folk ikke skal ha nakenbilder på telefonen eller dele slike bilder med kjæresten. Det er et velmenende råd, men det rådet kan være en grunn til at mange føler skam og at de ikke søker hjelp, sier Tessem.

 

Fem måneder fengsel

Han mener derfor det er viktig å understreke at enhver har rett til å ha private bilder, og at det må gjøres mer for å informere folk om ulovligheten ved å spre slike bilder. Ifølge Tessem er det mange som ikke forstår alvorligheten.

– At en av våre fremste håndballspillere, med en helt rå psyke, vurderer å gi seg på landslaget, viser hvor alvorlig dette er, sier han.

Slettmeg.no kan hjelpe folk med skadebegrensning og få fjernet private bilder fra internett.

 

Politiets nettpatrulje roser også Nora Mørk for sin åpenhjertighet, og på Facebook opplyser de at det er ulovlig å dele publiserte bilder uten samtykke, samt å oppbevare stjålne bilder.

– Høyesterett sa dette klart og tydelig i 2016 da en person ble dømt for oppbevaring og spredning av private bilder publisert uten samtykke. Så ikke være den som oppbevarer og deler sånne bilder. Slett!, uttaler politiet.

Personen ble for øvrig dømt til fem måneders fengsel.

Gro stiller opp

Gro og Anja Hammerseng-Edin har over 45.000 følgere på Instagram, og da Gro la ut teksten «Sharing is not caring» nådde hun ut til mange med budskapet sitt. I skrivende stund har innlegget fått over 8000 liker og 270 kommentarer. Hun skriver direkte til de som sprer bilder uten samtykke.

«Hva slags samfunn har du lyst til å være en del av? Tar du din del av ansvaret for å forhindre at mennesker utsettes for slike alvorlige krenkelser? Må det ramme datteren din eller lillesøsteren din for at du skal forstå og få innsikt i hvor hardt det rammer?» spør hun.

OA har fått tillatelse til å dele hele innlegget til Gro Hammerseng-Edin på Instagram:

SHARING IS NOT CARING!

På trappen foran Stortinget.
Målrettet. På vei inn til en annen type «kamp». En som er langt viktigere enn de fleste andre vi har spilt. 
Vi skal bruke stemmene våre. Jeg står opp for Nora og for alle andre jenter som har opplevd å bli utsatt for hacking og krenkelse av privatlivets fred. Jeg står opp og jeg står ved siden av. 
Å stjele private bilder fra mennesker er en kriminell handling. Å distribuere andres private bilder online er en kriminell handling. 
Hva sier det om deg som menneske når du bidrar til å spre bildene videre? Du kikker på de med kameratene dine i garderoben? På hotellrommet? Bak lukkede dører. I skjul fordi du vet at du egentlig ikke burde. Er det også kriminelt eller er det bare karakterløst? Eller begge deler? 
Er du en av dem som ser med eller er du han som stopper opp og sier: nei, gutta, det her er vi for gode for. Beskytter du gjengen din framfor å ta et oppgjør med en ukultur? 
Hva slags samfunn har du lyst til å være en del av? Tar du din del av ansvaret for å forhindre at mennesker utsettes for slike alvorlige krenkelser? Må det ramme datteren din eller lillesøsteren din for at du skal forstå og få innsikt i hvor hardt det rammer? 
Hvem skammer seg? 
Vi voksne må sette standarden for hva som er greit. Lære barna våre hva som er innafor. Lovverket må beskytte ofrene. Ledere må gå i front. Hvordan møter vi den som er utsatt for krenkelsen? Hvordan adresserer vi utfordringer innad i kulturen vår? 
Jeg er ikke leder. Jeg er ikke politiker. Jeg er mamma. Venn. Et medmenneske som velger å bruke stemmen min for å belyse et økende samfunnsproblem. Nora Mørk er bare en av mange jenter som opplever hacking og at private bilder sirkulerer på «lukkede» nettsteder. 
Hun er modig som tar et offentlig oppgjør med problemet og jeg er stolt av å stå ved hennes side. Jeg er på lag. Geriljakriger. Klar for angrep. •
Hvis man opplever at private bilder eller opplysninger man har lagt ut om seg selv blir misbrukt på nettet, kan man gå på nettstedet www.slettmeg.no Der finnes informasjon, råd og veiledning. 
#sharingisNOTcaring