Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg var overbevist om at jeg kjente pappa. Så falt alt på plass»

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter 40 år med skam valgte han å fortelle at han hadde blitt utsatt for overgrep som liten.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke startet rettssaken mot mannen i 40-årene fra Hadeland i Gjøvik Tingrett. Han er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot flere barn fra spedbarnsalder helt opp til 18-årsalderen.

Moren til et av ofrene fortalte at hun hadde reagert med forferdelse da hun hadde blitt kjent med hva hennes egen datter hadde blitt utsatt for.

Det gjorde hun med god grunn – man skal bli sjokkert når slike overgrep rammer ens egen familie. Likevel tør jeg å påstå at det er naivt å leve i den tro at slike hatefulle handlinger ikke rammer sine egne.

En komplett 50-åring

Jeg var overbevist om at jeg kjente pappa. Hans besettelse etter å få til ting forklarte jeg med det en iboende egenskap han besatt. For pappa har alltid fått til det han bestemmer seg for.

Han var og er fortsatt det mange vil kalle en komplett 50-åring. En som har alt på stell. En som har gode venner. En som har sitt eget konsulentfirma, som går bra.

En som trener bortimot like mange timer i uka som en toppidrettsutøver. En som har vunnet klassen sin i Birken. En som hilser på så mange at jeg til tider lurer på når han har hatt tid til å bli kjent med alle.

Han er faren som har stilt opp på hver eneste håndballkamp siden jeg var syv år. Han er mannen som har tatt vare på de fem jentene han er så glad i.

Overgrep i syv år

Likevel har det vært ting som har skurret. Hver jul har jeg lurt på hvorfor han har vært så deprimert og nedtrykt.

Jeg har irritert meg over at han alltid har bedt meg om å ta meg sammen når ting har vært vanskelig. På hvorfor han som 16-åring utviklet spiseforstyrrelser.

 

Da pappa satt der i stresslessen en novemberkveld for nøyaktig to år siden, falt det på plass. Etter førti år med skam valgte han å fortelle at han hadde blitt utsatt for overgrep av en mann utenfor familien. Hvert eneste år fra han var ni år til han var 16 år.

Prøvde å flykte fra følelsene

Der satt jeg uten å vite hvordan jeg skulle reagere. Det hadde jeg ikke trodd. Jeg hadde jo møtt mannen. Han hadde vært der i flere settinger. Rett foran øynene på pappa.

Rett foran øynene på meg. Likevel hadde ikke pappa sagt noe. Hvordan i alle dager hadde han klart det? Det er gjerne sånn.

Norske menn, kanskje særlig i den alderen, skal klare seg. De skal være bautaen i familien. Som er der når kona har behov for å snakke.

Som helst skal prioritere alle andre før de tar seg tid til å snakke om sine egne følelser. For pappas vedkommende førte hans traumatiske barndom i et indre jag etter å få ting til. Han har villet bevise seg selv og alle om at han er noe.

På det verste jobbet han 60 timer i uka, trente 20 og hadde fire døtre og en kone og ta seg av. Alt for å flykte unna tankene og følelsene.

Vi må ikke glemme mennene

Det er først nå, to år etter at han valgte å fortelle om sin hemmelighet, at han har klart å gi slipp på fortrengningsmekanismene som har drevet han i alle disse årene.

Jeg er overbevist om at vi må fjerne den konstruerte tanken om at menn ikke har noe å snakke om.

Pappa er et eksempel på at det blant ressurssterke menn også kan skjule seg mørke historier.

15 prosent av norske menn og kvinner blir ifølge Bufdir utsatt for seksuelt overgrep før de fyller 18 år. Blant dem er kvinner klart overrepresentert.

Ingeborg Senneset påpeker i en kommentar i Aftenposten 2. desember at gutter og menn med anoreksi i altfor mange tilfeller tier om sin sykdom. På tilsvarende vis tror jeg det er viktig at man ikke glemmer de mannlige ofrene i overgrepssaker.

Vildes far har lest innlegget og godkjenner at datteren skriver om overgrepene han ble utsatt for.

Innlegget ble først publisert i Aftenpostens si:D-seksjon.

Kommentarer til denne saken