Skolehager på timeplanen igjen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNRK TV viste 26/6 en reportasje om økologisk grønnsaksdyrking på Avdem Gardsgrønt – som gir god fortjeneste. Temaet er jo veldig aktuelt i dag.

Tankene går tilbake til skoletiden på Vindingstad skole i 1950-årene. Der hadde vi som 12-13-åringer skolehage, et jordstykke oppdelt i parseller for hver elev. Vi lærte hvordan vi skulle dyrke reddiker, gulrøtter, poteter og kål. Herredsagronomen hjalp oss i gang og læreren fulgte opp; laging av bed, såing, planting, luking og innhøsting. Husker jeg fikk ros av mor da jeg kom hjem med småsekker med reddiker, gulrøtter, kål og poteter på sykkelen. Rene matauken!

I dag er økologiske småhager på dagsordenen i forbindelse med bedring av klimaet. I likhet med meg tror jeg de fleste fikk en god start i forholdet til hagebruk og praksis fra tiden i skolehagen. Gir skolen en slik ønsket start i dag? Hva med kommunen/herredsagronomen? Hva med tanker på framtiden?

Mitt forslag er at kommunen gjenoppretter skolehagen. Det gir elever med et forhold til livet i jorda. Himmel og Hav – Jorda er like viktig.

Lage Skogli

Artikkeltags