Dag to av rettssaken mot den 27-årige kvinnen som er siktet for drap i Gjøvik 24. mars 2020 og drapsforsøk i Bredtvedt fengsel sommeren 2020 ble innledet med forklaringen til politibetjentene som var først på åstedet.

De beskrev at de var i ferd med å avslutte etter nattevakt da de fikk beskjed om å dra til Skolegata, der de første meldingene tilsa et relativt ukomplisert oppdrag.

– Vi kjørte raskeste vei til adressen vi hadde fått melding om, og tenkte da at det var et rolig, enkelt oppdrag som gjaldt å roe ned en ung kvinne og hennes hund, som hadde forstyrret flere naboer, sa politioverbetjent A som forklarte seg først.

Hadde gått inn

Da de kom til adressen hadde imidlertid en nabo ringt inn til operasjonssentralen og sagt at kvinnen hadde gått inn et vindu, og at det hørtes ut som noen som trengte hjelp.

– Vi kom til huset, og så først hunden som var bundet til en bag på utsiden. En nabo tok kontakt via vinduet og sa til oss at kvinnen hadde gått inn i vinduet til naboen og at det hadde hørtes hyl og rop, sa politibetjent B.

Han gikk mot vinduet mens betjent A tok seg av hunden.

– Da jeg gikk mot vinduet ropte jeg at jeg var politi, og så omrisset av en mann som sto inne i leiligheten. Så kom det en kvinne i blodige klær mot meg. Da jeg så at hun hadde en kniv i hånden og begynte å løpe mot meg, snudde jeg og løp mot politibilen igjen, sa B.

Overbetjent A sa det samme i sin forklaring, og beskrev hvordan makkeren hadde ropt at det var kniv, og så kvinnen løpe etter ham.

Kampklar

– Jeg oppfattet det som om kvinnen var kampklar da hun kom mot oss, og vurderte situasjonen der og da som så alvorlig at jeg grep etter pistolen, sa A.

Våpnene var imidlertid innelåst i politibilen, fordi de første meldingene ikke tilsa at det var et oppdrag der det var nødvendig med bevæpning.

– I løpet av 20 år i politiet har jeg ikke opplevd en liknende situasjon, sa han.

Politiet trengte likevel ikke bruke våpen, eller peppersprayen betjent A trakk for å bruke om nødvendig. Kvinnen roet seg ned og kastet kniven bak seg.

Bevisst

Begge beskrev at kvinnen var medgjørlig og svarte greit på spørsmål. Hun sa hun hadde skadet en mann med kniven, at hun gjorde det i selvforsvar, og at hun selv var uskadd.

Overbetjent A hadde høyest kompetanse på førstehjelp, og gikk inn i leiligheten for å hjelpe den skadde mannen.

– Da jeg gikk inn vinduet, så jeg en mann stå krokbøyd. Han satte seg ned da jeg sa jeg var fra politiet, men svarte ikke da jeg snakket med ham. Jeg ba ham blunke hvis han hørte meg, noe han gjorde, sa A.

Han tolket dette som at mannen i en viss grad var bevisst. Overbetjenten konsentrerte seg først om et sår i låret, som var den skaden han kunne se først.

Da mannen sluttet å puste, løftet overbetjenten hodet hans for å gi ham frie luftveier, og oppdaget de omfattende skadene i halsregionen.

Drapssak

Ambulanse ble tilkalt idet politiet gikk inn i leiligheten, og kom fram kort tid etter at det ble klart at skadene var svært alvorlige.

– Jeg meldte til operasjonssentralen at det var sannsynlig at vi hadde en drapssak, og at de nødvendige ressursene måtte kobles på, sa overbetjent A.

Flere politibetjenter hadde kommet til, og betjent A og B kunne konsentrere seg om å få den skadede mannen ut av leiligheten og inn i ambulansen.

B kjørte selv ambulansen til sykehuset, mens A tok rollen som innsatsleder på åstedet.

Mannen døde av skadene han ble påført av kvinnen, som ifølge tiltalen anses å ha vært psykotisk da hun gikk inn til naboen med en kniv i hånden.