Gå til sidens hovedinnhold

Får hjelp til å tenke karriere i andreklasse

Artikkelen er over 2 år gammel

Lærer, lege, politi – eller kanskje en slags ingeniør? Valgmulighetene er mange, og på Gjøvik videregående skole får elevene litt ekstra hjelp til å finne et yrke som passer dem.

For andre år på rad arrangerte skolen karrieredag mandag. I alt 16 personer med ulike yrker var invitert til å holde korte foredrag om sin utdanning og arbeidshverdag.

– Man får mer innblikk i hvordan de ulike yrkene er ved å høre på noen som faktisk jobber i dem. Å se hvordan de er kommet dit gir også inspirasjon, sier Magnus Grøterud.

Han er en av andreklassingene på studiespesialisering og IKT med studiespesialisering ved Gjøvik videregående skole som fikk muligheten til å høre på foredragene, som ble holdt i tre parallellsesjoner med fem-seks foredrag samtidig.

Les også

Flere læreplasser enn noen gang

En ny måte å veilede på

Sammen med opplegget resten av dagen er sesjonene ment å bidra til refleksjon rundt videre studie- og karrierevalg, og hjelpe elevene til å bli kjent med seg selv og mulighetene sine.

– Vi ville teste en ny måte å gjøre karriereveiledning på, og fikk god respons på prøveprosjektet i fjor. Derfor hadde vi lyst til å prøve igjen i år, forteller yrkes- og utdanningsrådgiver Tone Lilleheier Breivik.

Hun roser også det lokale næringslivet for å stille velvillig opp.

– Vi hadde ikke klart dette uten dem, sier hun.

– Blir fort mer seriøst

Mange av ungdommene har alt begynt å tenke på hva de skal gjøre etter videregående, men har fortsatt til gode å bestemme seg.

– Det kommer jo nærmere og nærmere, og jeg tror nok denne dagen setter i gang noen prosesser. Det blir fort mer seriøst når man hører folk fortelle om yrkene sine, sier Tuva Brenden.

Les også

De er blant landets mest ettertraktede studenter: Sykepleier- og IT-studentene går rett ut i ventende jobber

Sammen med Grøterud, Camilla Rønning Fremstad og Are Nilsen var hun blant dem som deltok på ingeniør og produksjonsleder i Benteler Automotive på Raufoss, Jahn Olav Steinshylla, sitt 20 minutter lange foredrag.

Mulighetene innen ingeniøryrket er mange, og å velge en karriere som ingeniør er ikke utenkelig, forteller de fire.

Må ikke vite alt når man er nitten

Lilleheier Breivik og lærer Ida Rogndokken understreker at elevene jo fortsatt har litt tid på å bestemme seg, og at det heller ikke er krise om man ikke føler at det første man satser på er rett.

– Man må ikke vite alt når man er nitten – og man kan omskolere seg flere ganger i løpet av arbeidslivet, sier Rogndokken.

Les også

Eksamenstida stresser elevene enormt: – Enkelte har fått fullstendig sammenbrudd

– Vi vet jo heller ikke helt hva som vil skje med arbeidsmarkedet framover, men noen yrker vil alltid være der, fortsetter Lilleheier Breivik.

I tillegg til å gi et innblikk i de mer tradisjonelle yrkene, er karrieredagen også en anledning til å gjøre seg kjent med yrker og bedrifter de fleste kanskje ikke vet så mye om, forteller de to.

– Vi har blant annet hatt en IKT-avdelingsleder fra Helsetjenestens driftsorganisasjon på besøk, som jobber med driften av nødnettet i Norge og holder til her på Gjøvik, sier Lilleheier Breivik.

Kommentarer til denne saken