Gå til sidens hovedinnhold

Tror vi får opp mot 100.000 villsvin om få år

Artikkelen er over 3 år gammel

I dag er det rundt 1000 villsvin i Norge. Om 12-15 år anslår forskerne at tallet i beste fall kan være rundt 40.000 – i verste fall mer enn det dobbelte.

Palmesøndag ble et villsvin skutt på Østre Toten, etter å ha blitt jaktet på i flere dager. I fjor høst vakte det stor oppmerksomhet da flere meldinger tydet på villsvin i Valdres. Forskerne anslår at det i dag er cirka 1000 villsvin i Norge, først og fremst i Østfold.

Ifølge beregninger fra den norske vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) er det både plass til, og habitater i Norge, som egner seg for opptil 220.000 villsvin. Det er først og fremst lavlandet langs kysten fra Sverige til Trøndelag som egner seg for arten.

– Dobler seg hver tredje år

– Vi kan regne med at populasjonen dobler seg hvert tredje år. Hvis vi tar hensyn til topografi og naturlige hindringer for spredning, er det imidlertid mer realistisk å anslå at populasjonen er på omlag 40.000 dyr enn 220.000 om 12 – 15 år, sier Eystein Skjerve, faglig leder av arbeidet med en rapport om villlsvinsituasjonen.

Han påpeker at villsvin formerer seg voldsomt hvis de har tilgang til mat.

Les også

Flere villsvin på skogen

 

I mars ble Villsvin er definert som en fremmed art i Norge, og ansett for å kunne innebære høy økologisk risiko.

For 20 år siden var det noen hundre villsvin i Sverige. Nå regner man med at det er flere svin enn elg i skogene. Der skytes nå over 100.000 villsvin årlig.

– Til tross for det øker bestanden dramatisk. Det betyr innvandring og stor spredning i Norge, sier Skjerve til NRK.

Anbefaler drastiske tiltak

Norges Jeger- og Fiskeforbund påpeker at villsvin ble satt ut i Sverige på flere kanter av landet, samtidig som svenskene kom sent i gang med jakt på arten. 

– Vi har klart å ta imot «nye» arter tidligere, og vi tror ikke det blir noe verre med villsvinet. Rettighetshavere må samarbeide mer og lokale forvaltningsplaner for villsvinet må lages, på lik linje med det en har gjort i Østfold, skriver jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF.

VKM anbefaler imidlertid at det «settes inn drastiske tiltak» mot villsvinetableringen, og at en slik jakt må starte raskt for å kunne ha kontroll på utviklingen. Senterpartiet krever på sin side at det blir satt i gang organisert jakt på villsvin for å få utryddet arten her i landet.

Det er nå Mattilsynet og Miljødirektoratet som skal ta stilling til hvordan de skal håndtere rapporten fra VKM.

Kommentarer til denne saken