Flere barkbiller i fylket vårt igjen

Granbarkbille. Foto: Scanpix

Granbarkbille. Foto: Scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Oppland og Nord-Trøndelag var de eneste fylkene i landet med økning i bestanden i fjor.

DEL

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) tror forklaringen ligger i været i mai måned. Mens månedstemperaturen i mai 2017 for landet som helhet lå nær normalen, ble det et avvik på drøye to grader over normalen i enkelte høyereliggende strøk i Sør-Norge.

«Dette sammenfaller med at spesielt nordlige og høyereliggende kommuner i Oppland (Ringebu, Nordre Land, Gausdal, Sør-Aurdal og Nord-Fron) hadde en markert økning i billefangstene. Økningen i denne delen av fylket kan ha gjort at gjennomsnittet for hele fylket viste en økning», skriver Nibio i en fersk rapport.

Temperaturene i mai er viktig for billenes flukt, og også for akkumulering av tilstrekkelig varme slik at de overvintrende billene er klare til å fly de første dagene med temperaturer over 18 grader.

Det var 76 feller i bruk i Oppland i fjor, og hver av dem fanget 6033 granbarkbiller i snitt. Økningen i forhold til 2016 ble på 11 prosent. De øvrige fylkene sør for Trøndelag hadde til dels betydelig nedgang.

Det var imidlertid variasjoner mellom kommunene i Oppland. Økningen kom i de nordlige og høyereliggende kommunene: Ringebu: 169 prosent. Nordre-Land: 148 prosent. Gausdal: 122 prosent. Sør-Aurdal: 45 prosent. Nord-Fron 22 prosent. I de sørligste kommunene var det nedgang.

Granbarkbillen er den eneste insektarten i Norge som kan angripe og drepe levende grantrær i stort omfang. I perioden 1950–2000 drepte granbarkbillen mer enn 150 millioner kubikkmeter gran i Europa, skriver Nibio.

Under barkbilleutbruddet i Norge på 1970-tallet gikk det med gran til en verdi av rundt 2,3 milliarder kroner på Østlandet målt i dagens tømmerpriser.

Artikkeltags