Gå til sidens hovedinnhold

Nyplantingen har stoppet opp – Skogselskapet bekymret

Artikkelen er over 2 år gammel

Våren og sommerens tørke har ført til skogbrannfare over store deler av Sør-Norge. Dette får også konsekvenser for nyplantingen av trær, ifølge Utenlandssjef i Skogselskapet i Oppland, Ole Gram Dæhlen.

– Jeg er bekymret for nyplantingen som har skjedd i vår, det har vært sånn at i flere distrikter så plantingen blitt stoppet, sier han.

Gram Dæhlen opplyser at det også er en fare for at nyplantene kan dø, men at den store, etablerte skogen vil overleve.

– Alle entreprenørene som jobber i skogen nå, var på et kurs i vår der de lærte om hvordan de skal takle, og unngå å starte en skogbrann. De har med seg både vann og slokningsutstyr i kjøretøyene sine, sier han.

Les også

Over 100 skogbranner i Sør-Norge – de neste to dagene blir kritiske

Utdannet skogbrannvoktere

I samarbeid med Skogbrann forsikringsselskap har Skogselskapet Oppland utdannet flere skogbrannvoktere.

– Vi driver mye med opplysningsarbeid blant unge, og har dratt rundt på flere skoler der vi forteller om at de må være forsiktige i skogen, og hva de skal gjøre om de oppdager en skogbrann. Det har gått ganske mange unger rundt i Oppland som skogbrannvoktere og passer på, sier Gram Dæhlen.

Les også

Tidenes snøvinter har herjet skogene:– Nå kan barkebiller bli et stort problem

Insektangrep kan drepe skogen

Tørken bringer ikke bare med seg fare for skogbrann, granbarkbillen kan få en oppformering på grunn av det varme været.

– Hvis en tørke som dette kommer tilbake flere år på rad så kan vi få flere granbarkbiller. Den stående gamle skogen overlever tørken, men et granbarkbilleangrep kan drepe den. Dette er et langsiktig problem som kanskje oppstår neste år om det viser seg at det kommer en slik tørke, sier han.

Kommentarer til denne saken