Varmebølgen: Skytebaner stengt og kantslått på vent

HØYESTE BEREDSKAP: Skytebaner er stengt og kantslått utsatt, som noen av tiltakene for å begrense skogbrannfaren.

HØYESTE BEREDSKAP: Skytebaner er stengt og kantslått utsatt, som noen av tiltakene for å begrense skogbrannfaren. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Den unormalt lange varmeperioden med vind nå i mai har ført til knusktørre områder og høyeste nivå av beredskap med tanke på skogbranner i Oppland. Så langt har det gått relativt bra, med noen mindre branner lokalt. Men det er ikke regn å skimte så langt meteorologene kan se, og Fylkesmannen advarer mot å tro at faren er over.

– Skogbrannindeksen er nå godt over 100 på flere kommuner. Det blir bare tørrere og tørrere – og det er en tommelfingerregel at det må til 15 millimeter nedbør for at skogbrannindeksen skal gå ned, opplyser fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund onsdag.

Mange tiltak

Fylkesberedskapsrådet møttes tirsdag for å ta et overblikk over situasjonen.

HV05 og sivilforsvaret er parat hvis noe skulle skje, og de fleste arbeider for å forhindre at noe skal skje. Mye gjøres akkurat nå for å forhindre brann, forsikrer Fylkesmannen. Blant tiltakene er økt skogbrannovervåkning fra småfly. Mjøsen og Viken skog vurderer konstant skogbrannfaren der de opererer, og flytter aktiviteten til mer rålendte områder om det er nødvendig.

–Spis is, ikke grill pølser


Flere kommuner har nå lagt ned forbud, eller pålagt restriksjoner, for å redusere faren for skogbrann. Skytterbaner er stengt på grunn av trusselbildet. En konsekvens er at det planlagte karusellstevnet i skyting på Lygna i dag er utsatt. Politiet må også flytte noen skyteøvelser.

– Mange henvender seg til brannvesenet fordi de har planlagt skoleavslutning i skog og mark. «Ingen ild – ingen grill» er da omkvedet til brannvesenet: spis is», skriver Fylkesmannen.

Gnister fra arbeid kan antenne

Vegvesenet tar konsekvensen at et råd fra Fylkesberedskapsrådet og utsetter kantslått langs vegene. Der det er rekkverksarbeid har entreprenører fått pålegg om å sikre seg med slukkeutstyr.

Bane Nor har gått i såkalt «gul beredskap» – altså har de høyere aktsomhet på hele Dovrebanen. De kjører ekstravisitasjon på ettermiddag og kveld, og har vannvogn stående på Dombås. I helgen ble de planlagte arbeidene på Gjøvikbanen utsatt på grunn av situasjonen.

Råd fra Fylkesmannen

Fylkesmann Sigurd Tremoen er fornøyd med innsatsen så langt – både med det som gjøres og med at det har vært stor offentlig oppmerksomhet om skogbrannfaren.

– Men faren er på ingen måte over, vi må holde trykket oppe for å sikre at alle viser aktsomhet og tar de nødvendige forholdsregler, sa han, og ønsker å gi noen konkrete råd til folk flest:

– Det er et generelt forbud mot å tenne bål i skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september.

– Vegetasjonen kan svært lett antennes og store områder kan rammes – ingen åpen ild!

– Ikke bruk engangsgrill i naturen.

– Finner du glass eller flasker i naturen; plukk dem opp. De kan fungere som brennglass.

Artikkeltags