Bonde fra Hadeland hadde ideen om å fylle vogner med vann

BEREDSKAP: Karl Emil Grina har 8.000 liter vann på tanken og fikk ideen til bondeberedskapen torsdag.

BEREDSKAP: Karl Emil Grina har 8.000 liter vann på tanken og fikk ideen til bondeberedskapen torsdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En tanke ble raskt til handling for Karl Emil Grina. Nå fyller bøndene opp gjødseltanker med vann for å være en del av brannberedskapen.

DEL

(Hadeland) Det er knusktørt i skog og mark. Så ille er det at det er nedlagt totalforbud mot bruk av ild. Dette kvernet i hodet på Karl Emil Grina da han gikk i fjøset for å stelle kua torsdag formiddag, og det var da ideen kom.

– Jeg fikk for meg at vi bønda kan være til hjelp. Vi har tankvogner som vi bruker til gjødsel, og om vi fyller alle disse med vann, så har vi litt mer å gå på med ved en brann. Da det brant i Lærdal var tankvogner en del av beredskapen, sier han.

Umiddelbar respons

Så fort han var inne igjen fra fjøsstellet slo han på tråden til Oppland bondelag. De tente umiddelbart på ideen, og varslet i neste runde alarmsentralen for brann i Innlandet. Nå har 2.500 bønder i Oppland og Hedmark fått melding med oppfordring om å delta, og å melde fra innen søndag til bondelaget slik at de kan gi en oversikt til brannvesenet.

– Jeg håper mange stiller opp. Her kan vi bidra, sier Grina.

Ola Råbøl, organisasjonssjef i Oppland Bondelag, bekrefter at bondelaget nå er i sving.

– Karl Emils idé er veldig god, og nå hører jeg at dette initiativet har spredd seg til andre fylker der det er skogbrannfare, sier Råbøl til Hadeland.

Begeistret

Leder for alarmsentralen i Innlandet, Trond Brenden, er svært begeistret for initiativet.

– Det viktige nå er at vi får beskjed om hvor vognene står. Oppland bondelag koordinerer, så beskjed skal gå dit. Men om noen fyller fredag eller lørdag kan de gjerne ringe oss også på 61 14 80 00 så har vi oversikt om uhellet er ute, sier Brenden.

Forrige torsdag ble et område på fem mål ved Rundelen i Lunner svidd av i brann.

LES OGSÅ: Brannen kan ha oppstått på grunn av gnister fra toget

Brenden tror det er noe av bakgrunnen for at beredskapen og det forebyggende arbeidet på Hadeland er på skinner.

– Hendelsen fikk åpenbart mange til å våkne. Det er ikke moro å slokke skogbrann, og særlig ikke når det er så varmt. Derfor er det så viktig at det jobbes både forebyggende og praktisk med dette, sier han og sender samtidig en takk til bønder og andre med tankvogner som nå fyller disse med vann.

– Hva frykter du mest akkurat nå?

– Vi er glad for at både folk og næringsdrivende har tatt forbud mot engangsgriller på alvor. Med lang varmeperiode vet vi at det kommer tordenvær, og det kan bli kritisk. Vi må krysse fingrene, sier Brenden.

Oppfordring

Denne meldingen er sendt ut til medlemmene i Oppland Bondelag:

– Det begynner å bli kritisk tørt, og det er større brannfare enn på lenge. Oppland Bondelag oppfordrer de som har anledning, til å fylle møkktank med vann og gi tilbakemelding om at dere vil stå på en beredskapsliste som vi sender over til 110-sentralen.

Det tar tid å fylle opp vann, så det er en viktig del av beredskapen at tankene er oppfylt før det eventuelt skjer noe. De som ønsker være en del av denne brannberedskapen, må gi melding til Oppland Bondelag innen søndag 3. juni. Oppgi: Navn, kommune og mobilnummer. Send til: oppland@bondelaget.no

Artikkeltags