I alt har Skibladner hatt to havarier denne sesongen. Nå er sesongen over. Det opplyser Oplandske Dampskibsselskap i en pressemelding.

Pressemeldingen åpner med at rederiet takker for sommeren. En sommer som må beskrives som en av de verste for Skibladner. Først ble sesongen utsatt på grunn av lav vannstand. Bare fem dager inn i sesongen ble et av skovlhjulene ødelagt etter at båten støtte på tømmer i Mjøsa.

Vil ta langt tid

I forrige uke ble et stag til en vakuumpumpe skadet og sørget for at Skibladner nok en gang måtte slepes tilbake til Gjøvik.

– I løpet av det 10 siste årene har Skibladner hatt sju dager med driftsstans. Så kom sommeren 2022 med to store havarier og hele sommeren ble ødelagt for både rederi og passasjerer. Dette resulterte i store reparasjoner og lang driftsstans. Så ble Skibladner igjen satt i rute og alt gikk bra gjennom en hel uke. Så fikk vi et nytt havari og store utfordringer i selve maskina. Etter noen dagers demonteringer og undersøkelser så oppdager man at vakuumpumpa har fått store skader. Det vil ta lang tid å reparere dette, sier markedssjef Eva Stø.

Skibladner vil derfor ikke kunne seile mer denne sommeren.

– Det ble derfor bare to uker med seiling i sommer. Både det aller meste av rutesesongen, hele chartersesongen og spesialturene har altså måtte avlyses.

– Trist

Direksjonsformann Bjørn Blichfeldt har aldri i sitt 30 års engasjement for Skibladner opplevd en slik sommer.

– Dette er trist for både våre passasjerer og for rederiet, sier han.

Alle som hadde planlagt tur med Skibladner denne sensommeren blir naturlig nok berørt av sesongkanselleringen. Markedssjefen er nå i full gang med i informere passasjerene.

– Gjennom en normal sommer har Skibladner omkring 20.000 passasjerer, i år blir det i overkant av 1000. Vi er i en vanskelig situasjon men satser på at vi neste år får en ekstraordinær god sommer.

– Må samle oss

Reiselivssjef i Visit Innladet, Arne-Jørgen Skurdal, sier til Oppland Arbeiderblad at dagens nyheter er triste for alle som er glade i Skibladner.

– Det er også kjedelig for alle gjestene som må utsette turen. Nå må vi samle oss og støtte opp om fartøyet slik at Skibladner som betyr så mye for så mange igjen kan seile på Mjøsa.

Han sender også en klar oppfordring til Staten, fylkeskommuner og kommunene rundt Mjøsa om å trå til slik at driften sikres visere.

– Skibladner brukes aktivt av reiselivet rundt Mjøsa i promotering av regionen så dette er en veldig trist dag. Nå må bare få samlet oss og brette opp ermene for å planlegge sesongen 2023.

Har tapt seks millioner i sommer – nå er den endelig klar for å settes tilbake i drift

Skibladner snart i rute: – Testen kunne ikke gått bedre

Nå redder de Skibladner igjen: – De er gull verdt