Ordføreren: – Jeg er veldig skuffet

- Vi ønsker å ekspandere i Hov, sa Skeidars eier og konserndirektør Martin Andresen da han møtte ordfører Terje Odden under åpningen av sentrallageret i Hov i mars i fjor. - Skuffelsen er stor nå, men vi håper Skeidar kan bruke lokalene de har investert titalls millioner kroner i til annet, sier ordfører Terje Odden.

- Vi ønsker å ekspandere i Hov, sa Skeidars eier og konserndirektør Martin Andresen da han møtte ordfører Terje Odden under åpningen av sentrallageret i Hov i mars i fjor. - Skuffelsen er stor nå, men vi håper Skeidar kan bruke lokalene de har investert titalls millioner kroner i til annet, sier ordfører Terje Odden. Foto:

Ordfører Terje Odden visste ingen ting om Skeidar-styrets beslutning om å flytte sentrallageret fra Hov før han fikk en telefon om det fra logistikkdirektøren midt på dagen torsdag.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Jeg er veldig skuffet. Kjempeskuffet, både på kommunens og ikke minst de ansattes vegne, sier ordfører Terje Odden.

Skeidar-ledelsen bekrefter nedleggelse i Hov: – Det er lov å være lei seg 

Da Skeidars sentrallager ble offisielt åpnet i lokalene etter Hov Møbelindustri i mars i fjor, smilte han side om side med Skeidars eier, styreleder og konserndirektør, Martin Andresen, som uttalte at «Skeidar ønsker å ekspandere på Hov».

Video:

Martin Andresen, eier og adm. direktør i Skeidar, tok med seg konsernstyret og 50 varehussjefer til det nye sentrallageret i lokalene etter Hov Møbelindustri.

– Denne etableringen har vært den største oppturen i min tid som ordfører i Søndre Land. Vi trenger arbeidsplasser, så det er klart skuffelsen er stor nå, sier Odden.

– På tilbudssida

Tirsdag besluttet Skeidars konsernstyre å flytte virksomheten til Skien. Ved 13-tiden torsdag, etter at de ansatte var informert, fikk ordføreren telefonen om at den nye møbeleventyret i Hov allerede går mot slutten.

– Vi hadde en møte med ledelsen i Skeidar mandag i forrige uke. Da fikk vi høre at de hadde to alternativer, fortsette i Hov eller flytte til Skien, og at beslutningen ikke var tatt. Den var det opp til konsernstyret å ta, fikk vi høre, og nå har de tatt den, sier Odden.

– Både da og tidligere har vi vært på tilbudssida overfor Skeidar. Jeg opplever at vi har hatt en god dialog med dem hele veien, noe Skeidar også har uttrykt, og vi har latt dem høre at kommunen ønsker å bidra for å møte virksomhetens behov, sier han.

Kortvarig eventyr

– Det er mindre enn to år siden sentrallageret ble etablert. Har Skeidar-ledelsen gitt kommunen noen forklaring på hvorfor en har vurdert – og nå besluttet – å flytte videre etter så kort tid?

– Nei. Dette er et spørsmål Skeidar-ledelsen må svare for selv.

– Skeidar har helt siden etableringen i Hov snakket om et framtidig behov for å utvide sentrallageret til 40.000-50.000 kvadratmeter. Hvordan har dialogen med kommunen vært omkring dette?

– Vi har ikke fått noen konkret henvendelse fra Skeidar om dette. I en tidlig fase, rett etter etableringen i Hov, hadde kommunen og Skeidar sammen et møte med Fylkesmannen for å drøfte arealbruken omkring sentrallageret, men det kom ikke noe mer konkret ut av det.

Kommunale investeringer

Søndre Land kommune sørget i fjor for å skaffe Skeidar tilstrekkelig vannforsyning til å sikre sprinkleranlegget i den store bygningsmassen nok slokkevann. Prosjektet startet med et budsjett på 8,1 millioner kroner til nytt høydebasseng på åskammen ovenfor Hov, og ble deretter utvidet med bygging av et råvannsbasseng sør for sentrallageret. Regninga kom til slutt på 21 millioner kroner.

Gikk på stor kostnadssprekk 

– Kommunen har brukt mange millioner kroner på å legge til rette for Skeidars sentrallager. Hva tenker du som ordfører om dette nå?

– Vannverksutbyggingen var planlagt uavhengig av Skeidar for å oppgradere drikkevannsforsyningen generelt i Hov, men den ble framskyndet og noe mer kostbar for å sikre Skeidar nok slokkevann. Vi håper og tror fortsatt dette var en lønnsom investering. Lokalene ligger der, og Skeidar sier selv de har brukt flere titalls millioner kroner på å oppgradere dem. De eies fortsatt av Skeidar, som i møtet vi hadde med dem i forrige uke antydet at de i framtida kunne få bruk for dem til andre deler av sin virksomhet dersom sentrallageret ble flyttet, sier Odden.

Ny virksomhet?

– Er kommunen forespeilet noe om hva slags virksomhet dette er snakk om?

– Nei, dette er ikke konkretisert på noen måte. Skeidar er et stort konsern med mange virksomheter. Siden de eier lokalene, og har investert titalls millioner kroner i dem, ser de vel etter bruksmuligheter innenfor egen aktivitet.

– Er det avtalt nye møter mellom kommunen og Skeidar-ledelsen?

– Vi har ytret ønske om et nytt møte, men ikke noe er avtalt. Tilbakemeldingen jeg har fått er at Skeidar vil møte oss når tiden tillater det, sier Terje Odden, ordfører i Søndre Land.

De ansattes representanter ved sentrallageret i Hov ønsker ikke å kommentere Skeidars beslutning. OA har også forsøkt om komme i kontakt med administrerende direktør og styreleder Martin Andresen, men han har så langt ikke besvart avisens henvendelse.

Bildeserie:

Bildeserie

Skeidar åpnet sitt nye sentrallager i Hov

- Møtet med Søndre Land kommune har vært posititivt og av stor betydning for beslutningen om å etablere sentrallager i Hov, sier eier og styreleder i Skeidar, Martin Andresen. Da han tirsdag samlet  konserstyret sitt og alle varehussjefene i Hov, var også ordfører Terje Odden en selvskreven gjest. Alle foto: Brynjar Eidstuen

Artikkeltags