Gå til sidens hovedinnhold

Skatteetaten advarer mot e-post svindel

Artikkelen er over 3 år gammel

I disse dager får de første nordmennene utbetaling av skattepenger. Det har ført til flere svindelforsøk det siste døgnet.

Fungerende sikkerhetssjef i Skatteetaten Kristoffer Stav forteller at de har mottatt over 30 henvendelser det siste døgnet.

– Vi ser ofte at det sendes ut slike svindel e-poster i forbindelse med utsendelse av skattemeldingen eller skatteoppgjøret. Skatteetaten ser alvorlig på denne type forsøk på svindel, og har i flere tilfeller meldt det til politiet, sier han.

Videre sier han at Skatteetaten aldri vil be om personlige opplysninger via e-post eller sms.

– Vi vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via sms eller e-post. For å være helt sikker anbefaler vi alle å logge inn via skatteetaten.no eller Altinn, forteller Stav.

Hvordan avsløre forsøk på svindel

Svindelforsøk kan blant annet avgjøres ved å se på avsenderens fulle e-postadresse eller legge merke til språklige feil. Slike e-poster inneholder nemlig ofte dårlig norsk, og ved et raskt blikk på avsenderadressen kan man se om det er skatteetaten eller en helt annen avsenderadresse.

Stav forteller også hva man bør gjøre om man får en slik e-post i innboksen:

– Hvis du har mottatt en e-post som du tror kan være falsk, så er det viktig at du ikke gir fra deg noen personopplysninger. Ikke klikk på lenker eller vedlegg, men slett e-posten. Ta eventuelt kontakt med oss for å høre hvilke meldinger om er sendt ut, sier han.

I tillegg sier han at de som får mistenkelige e-poster gjerne må sende de til videre til Skatteetaten, så får de mulighet til å oppdage nye varianter av svindel raskere.

Hvis du nå har gått i fella er det ifølge Stav viktig at kort og konti blir sperret så raskt som mulig.


Kommentarer til denne saken