Gå til sidens hovedinnhold

Folket synes skattene i Norge er «akkurat passe»

Folk flest mener dagens skatte- og avgiftsnivå er «akkurat passe»:

Artikkelen er over 4 år gammel

64 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier nei til både skattelette og skatteøkninger.

De aller fleste mener nemlig at dagens samlede skatte- og avgiftsnivå er passe, viser en ny undersøkelse gjort av Opinion på vegne av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette viser at regjeringens politikk de siste fire årene har vært riktig. Vi har redusert skattene med 25 milliarder, og denne undersøkelsen viser at det blir tatt godt imot av folk der ute, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup.

Passelig skattenivå

Opinion har spurt et representativt utvalg om de mener det samlede skatte- og avgiftsnivået er for høyt, for lavt eller passe. 21 prosent svarer at det er for høyt, 10 prosent mener det er for lavt, mens 64 prosent mener dagens nivå er passe. 6 prosent svarer «vet ikke».

Bakgrunnstallene viser at det er små forskjeller mellom befolkningsgrupper om hva de mener om skatte- og avgiftsnivået. Noen flere menn enn kvinner mener nivået er for høyt, og noen flere i små tettsteder mener skattenivået er for høyt sammenliknet med folk i de store byene.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi er helt enige i at skattenivået for vanlige arbeidsfolk er helt passelig. Det vi mener er at de som tjener lite burde betalt litt mindre skatt, mens de som tjener mye burde betalt mer, sier Ingrid Heggø, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i finanskomiteen.

Astrup mener målingen viser at Arbeiderpartiets valgløfte om inntil 15 milliarder i økte skatter ikke appellerer til folk flest.

– Dette er en tydelig tilbakemelding til Arbeiderpartiet om at folk ikke ønsker seg å øke skattene med 15 milliarder. I den sårbare økonomiske oppgangen vi ser nå er 15 milliarder i økte skatter det siste norske arbeidsplasser trenger, sier han.

Heggø i Ap er ikke helt uenig.

– Vi var ekstremt dårlige på å kommunisere hva pengene skulle gå til. Og ordet «inntil» forsvant en plass underveis. Folk flest trodde nok at de skulle få skatteskjerpelser med oss, men det hadde de jo ikke fått, sier stortingsrepresentanten.

 

Skattelette

Samtidig kan målingen ses på som at det ikke finnes noe skrik etter ytterligere skattelettelser fra regjeringen. I disse dager forhandler regjeringspartiene Høyre og Frp med samarbeidspartiene Venstre og KrF om nytt statsbudsjett, og muligens ytterligere skatte- og avgiftslettelser.

– Vi gikk til valg på at vi skal ha moderate skattelettelser i kommende periode. Først og fremst for å skape nye jobber, noe vi følger opp i forslaget til statsbudsjettet. Skatteforliket i Stortinget sier jo nettopp at vi skal redusere bedriftsbeskatningen og ekstraskatten for norske bedriftseiere, sier Astrup.

  • Målingen er gjennomført av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå.
  • 1.000 telefonintervjuer er gjort i perioden 31. oktober–6. november.
  • Feilmarginen er på 3,1 prosentpoeng. (ANB)

Kommentarer til denne saken