Gå til sidens hovedinnhold

Skandaløst pensjonsforslag

Regjeringen må velge hvem de skal kjempe for: Arbeidsfolka eller sjefene.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet har lenge kjempet for at alle skal få pensjonsopptjening for alt arbeidet de gjør. I februar 2019 kunne man skimte et håp om at man hadde tatt et skritt videre da regjeringspartiene gikk med på at man i det minste skulle utrede hvordan man kunne innføre pensjon fra første krone. Men regjeringen selv presset gjennom en liten, men betydelig, detalj: Det skal være kostnadsnøytralt.

Allerede i bestillingen av oppdraget la altså regjeringen inn et forbehold om at den eneste måten de ville hjelpe de én million nordmennene som i dag rammes av at det ikke tjenes opp pensjon fra den første krona de tjener, var hvis det slapp å bety en tilleggsutgift for bedriftene.

Torsdag 10. desember la utvalget fram sin rapport, og anbefalingen er så skandaløst dårlig at den fint kunne føyd seg inn i rekken av forslag Høyre selv har ført i pennen: For å finansiere at de med aller lavest pensjon får bedre ordninger, skal det kuttes i pensjonsopptjeningen til de med nest lavest pensjon. Minstesatsen i obligatorisk tjenestepensjon foreslås satt ned fra 2 prosent til 1,6 prosent. Det til tross for at de som har 2 prosent pensjonsoppsparing allerede ligger på et lavt nivå i Europa.

I åtte år har Solberg-regjeringen finansiert skattekutt og behovsprøvde velferdsordninger med å innføre avgifter og kutte i velferdstilbud, og nå kommer dette. Jeg forventer at regjeringen raskt går ut og avklarer at dette ikke er måten å gjøre det på. Det er grunnleggende urettferdig at mange opplever å ikke få pensjonsopptjening fra den første krona de tjener, og det problemet må vi klare å løse uten samtidig å kutte i rettighetene til andre.

Arbeiderpartiet vil sikre pensjon fra første krone. Du skal føle deg helt trygg på at så lenge det er en arbeiderpartiledet regjering, så skal det lønne seg å gå på jobben. Har du inntekt, så sparer du til pensjon. Så enkelt skal og bør det være.

Kommentarer til denne saken