Sjelden har vi vel hatt større behov for å stimuleres av kultur enn nå

OPPLEVELSE: På Eina har Ella Fiskum igjen åpnet dørene inn til sin fantasiverden. Og det er ikke akkurat en tradisjonell førjulsopplevelse som skjer i låven på R. E. D dansesenter.

OPPLEVELSE: På Eina har Ella Fiskum igjen åpnet dørene inn til sin fantasiverden. Og det er ikke akkurat en tradisjonell førjulsopplevelse som skjer i låven på R. E. D dansesenter. Foto:

Av
DEL

oa mener Da pandemien slo til og vi fikk full nedstenging i mars, var våren i anmarsj. Mange gikk inn i disse merkelige ukene med lysere tiders energi og en optimistisk forhåpning om at ting snart ville ordne seg. De gjør jo som regel det.

Nå er vi langt inne i høstens mørkeste dager, og energinivået er hardt prøvet. Isolasjonen, usikkerheten, forandringene og restriksjonene tærer på oss alle. Fortsatt er det helt usikkert når vi kan senke guarden og gi hverandre spontane klemmer igjen. Denne vedvarende situasjonen er en ekstra stein i sekken til de som allerede bærer tung bør. Undersøkelser sier at det faktisk er de under 30 som kjenner det mest. Helsesista Tale Maria Krohn Engvik ropte nylig varsku om et opprivende og økende antall henvendelser fra altfor unge som sier de har bestemt seg for å holde ut til over jul, men så vet de ikke lenger. Det er hjerteskjærende, og vi må alle være ekstra påskrudd nå for å fange opp slike signaler fra våre nærkontakter og kohorter. Det er så viktig at de som trenger å dele eller få kyndig hjelp, blir møtt på dette behovet.

Adventstida er normalt uker med mange fellesopplevelser og førjulsforventninger. I år blir det færre av dem. De som gjennomføres blir imidlertid varmt mottatt. Med alle tenkelige smittevernregler startet torsdag Paul Håvard Østby & co. årets juleturné av forestillingen Tøyser jula inn. På Gjøvik har Samfundet startet juleshowsesongen, og på Eina har Ella Fiskum igjen åpnet dørene inn til sin fantasiverden. Og det er ikke akkurat en tradisjonell førjulsopplevelse som skjer i låven på R. E. D dansesenter, der Ronni Le Tekrø leder bandet som akkompagnerer dansere i alt fra ballett til luftakrobatikk. Fra fastspikrede stoler, med eller uten plastvisir, får et takknemlig publikum en fristund fra den nye hverdagen, og etterlengtet påfyll av live opplevelser.

Sjelden har vi vel hatt større behov for å stimuleres av kulturuttrykk enn nå. Derfor oppfordrer vi til å bruke de som finnes. Følg de anvisninger som er, og ta de forholdsregler som er nødvendig for smittevernet, så skal dette gå bra.

I det strevsomme koronaåret har vi alle behov for en gang å kunne lukke øynene og kjenne opplevelsen av å synge Deilig er jorden i kor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken