Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hva Martin (30) fant på verandaen: – Helt surrealistisk

Verken kongepyton eller kornsnok lever naturlig i Norge. Likevel dukket begge slangene opp i et nabolag.

For abonnenter

(Østlands-Posten/DT) Martin Jensen (30) og kona Malin Løvlid Jensen (30) trodde ikke sine egne øyne da de så hva som lå på verandaen i fjor sommer.

– Vi kikket ut av vinduet og så noe ligge sammenkrøllet på plattingen. Det lignet veldig på en slange, men jeg tenke at det kunne ikke være det, forteller Martin.

Malin banket på vinduet for å se om den reagerte, og det gjorde den.

– Den strakte seg ut og begynte å åle seg mot verandadøra. Vi ble litt stresset og måtte bare finne ut hva vi skulle gjøre. Vi har to små barn hjemme og kunne ikke så mye om slanger, så vi var jo litt nervøse, sier Martin.

Først prøvde de å ringe politiet uten hell, forteller han. Men det endte med at de fikk tak i eieren som bodde i en leilighet i nærheten, og fikk fanget den til slutt. Det viste seg at kongepytonslangen allerede hadde vært borte noen dager og brukt rommet under grillen på verandaen deres som oppholdssted.

Ikke engangstilfelle

Det viste seg imidlertid ikke å være en engangshendelse. For noen dager siden oppdaget nemlig naboen til ekteparet en slange av slaget kornsnok i sin hage. Denne var eid av en annen nabo enn den første slangeeieren, men litt tilfeldig hadde de mistet slangene på omtrent samme tidspunkt, forteller Martin.

– Den slangen de fant nå, hadde vært borte et år. Den hadde overlevd vinteren og klart seg. Derfor var den var ganske liten.

Begge slangeeierne har siden flyttet fra nabolaget, men om det er flere slanger på rømmen, er Martin usikker på.

Det er spesielt ubehagelig å tenke på når man har en ettåring og en fireåring som leker, krabber og sover i hagen.

– Det er helt surrealistisk å oppleve. Jeg hadde ikke forventet at det skulle dukke opp noe sånt to ganger på et så lite tidsrom. Heldigvis skal de ikke være farlige, og det er helt lovlig i Norge, men det er litt skremmende med tanke på barna. Det er vi tenker mest på, sier Martin.

Lovlige

Begge slangetypene er på Mattilsynets liste over lovlige reptiler i Norge. Det bekrefter også zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum.

– Disse to slangene er på listen over 19 arter som er lovlige i Norge. Den listen er valgt ut på grunnlag av at de er enkle å holde, skal være enkelt tilgjengelige i kommersiell handel slik at man ikke får en situasjon hvor ville dyr blir fanget som kjæledyr, og fordi de ikke kan overleve i norsk natur.

Bøckman forklarer at siden slangene er så lange og tynne, så er det ikke så mye man får gjort dersom de rømmer. De er ikke nødvendigvis så lette å få øye på hvis de først har bestemt seg for å stikke av.

Zoologens råd

– Hva burde man gjøre dersom slangen «stikker» av?

– Jeg ville nok sendt ut nabovarsel, fordi det er ikke alle som synes det slikt møte er like hyggelig. Da vil man jo også få beskjed dersom noen finner den, sier zoologen, før han spøkefullt legger til:

– Dette fordrer jo at man har et godt forhold til naboen sin. Hvis du i utgangspunktet ikke har et godt forhold til naboen din, vil de nok ikke bli noe gladere i deg hvis du forteller dem at du har en boaslange på tur.

– Hva burde man gjøre hvis man finner en slange, da?

– De fleste vil nok rope høyt. Men jeg kan betrygge med at verken kongepyton eller kornsnok er langdistansedyr, så eieren er som regel ikke langt unna, sier han.

Ingen av slangeartene som ble oppdaget i Hokksund, er farlige, forsikrer zoologen. Det er også en av grunnene til at de er lovlige i Norge.

– De kan bite, men har ikke i nærheten av samme bitestyrke som for eksempel en katt. Katter er sånn sett farlige i forhold til slike slanger. Men det er viktig å huske på at en slange på rømmen stort sett er redd og forvirret, sier Bøckman.

Kommentarer til denne saken