Magnus Aas er stolt av det Østre Toten Skilag har fått til i Karidalen; et fullverdigski- og skiskytterstadion.
Frode Klevrud

«Sjæfen» i Karidalen

Mange vil påstå at han ikke eier magamål, men styreleder Magnus Aass (57) i Østre Toten Skilag ser ingen begrensninger for skisenteret i Karidalen.
Publisert

Idrettens ildsjeler

Søndag ble han tildelt hedersprisen av Østre Toten idrettsråd, ildsjelen som har viet så mye av fritida til idretten i kommunen.

Spesielt er det fotballen i Lena IF og FK Toten og skiidretten i Østre Toten Skilag som har dratt nytte av Magnus' stå-på-vilje, entusiasme, humor og brennende interesse for sport og idrett.

Hjertebarnet er skisenteret i Karidalen. Her skal hovedlandsrennet i skiskyting arrangeres i månedsskiftet februar/mars. Men «sjæfen sjøl» har enda større ambisjoner.

– Jeg har en drøm om å få ski-NM til Karidalen før jeg gir meg her, sier Magnus Aass.

Hans bakgrunn i idretten er nesten utrolig, fra han sjøl var aktiv langrennsløper og seinere fotballspiller. Lista over verv og gjøremål er nesten endeløs.

– Men nå er detti hobby'n min. Unga er vaksne, je er skilt for lenge sia og har itte så mange å ta hensyn tel. Og noe må je jo ha å drive mæ, sier Magnus på sin breie totendialekt og skuer utover skistadion i Karidalen.

Leid bort for 100 år

Det som har skjedd her ute i løpet av siste 14–15 årene er nesten like utrolig som CV-en hans.

57-åringen er odelsgutt på Lae gård, bare noen steinkast sørover for skisenteret. Han eier det meste av grunnen som skiløypene går i også. Den han har leid bort til skilaget for 100 år.

– Det er lettvint for skilaget å ha meg som grunneier, og det er også en vinn-vinn-situasjon. Som da vi skulle lage asfaltløypa her, da vi fant masse flisberg i grunnen ved siden av løypene. Skilaget sparte fem millioner kroner i forhold til innkjøp av kult som underlag og avrettingsmasse, og jeg fikk dyrket opp 70 mål til jorde.

Kort om Magnus Aass

Født: 22. juli 1962

Startet sin idrettskarriere i 1970, først på ski og etter hvert fotball

Ga seg med aktivt langrenn som 16-åring, spilte fotball til han var ca. 40 år

Har rundt 600 kamper for Lena, FK Toten, Kapp og Lensbygda

Fikk statuetten for 250 A-kamper for Lena i 1990

Startet sin trenerkarriere i 1982, først småguttelaget til Lena, deretter damelaget på Lena i 1986, A-laget på Lena i 1990 (som ble kretsmestere)

Har også trent alle lagene som barna har vært med i

Har vært oppmann og lagleder på mange lag for Lena og FK Toten

Styreverv i Lena IF på 90 tallet, kasserer i ØTS 2000-2006, styreleder i Lena IF 2007, styreverv i FK Toten 2011-2017, er nå styreleder i Østre Toten Skilag

Er rennleder for de fleste arrangementene i Karidalen og er teknisk delegert (TD) på mange andre skirenn i kretsen

Fast speaker på hjemmekampene til FK Toten, ofte med en humoristisk vri på meldingene over høyttalerne

Fire helger med dugnad

Han tar ikke æren for alt som har skjedd på skisenteret, som fikk sin spede begynnelse på slutten av 1980-tallet da skilaget flyttet fra Starum – snarere tvert imot.

– Jeg var kasserer da Arne Horten (nåværende skiskytterpresident) i 2004 dukket opp på et styremøte i ØTS, hadde med ferdige tegninger og planer, og fortalte oss at vi måtte bygge skiskytterstadion, forteller Magnus.

I løpet av fire helger med dugnad – hvor alt som kunne krype og gå av traktorer og maskiner i nærområdet var stilt til rådighet – var de ferdige.

– På grunn av dugnadsinnsatsen satt vi igjen med en god slump penger. I dag er økonomien fortsatt god, og vi har ikke ei krone i gjeld, forteller Magnus.

Magnus Aass liker seg aller best på klubbrenn i Karidalen, med mange unger på startstreken.

Magnus Aass liker seg aller best på klubbrenn i Karidalen, med mange unger på startstreken. Foto:

Uten innstilling

Med Kjersti Småstuen og Per Øyvind Gjestvang i spissen ble den store utbygginga foretatt i årene 2011/2012, en fullverdig skytearena med 32 standplasser og ei asfaltløype for rulleski på 3,3 kilometer.

– Jeg husker vi hadde en julefest hjemme hos Kjersti og Per Øyvind, hvor vi kom opp med den ene ideen mer luftigere enn den andre. Men jammen ble det bra, sier Magnus.

Han påstår at han bare var en «lakei» i skilaget på denne tida, men noen år seinere ble mjølkebonden fra Lae gård mer enn det.

– Før årsmøtet i 2017 hørte han at det var problemer med å få folk til styret. Valgkomiteen kom til møtet uten innstilling. Det synes jeg var grådig harmelig. Jeg foreslo at vi skulle beramme et ekstraordinært årsmøte og sa jeg kunne ta lederjobben hvis jeg fikk med meg den og den og den.

Unga stiller opp

Fire år seinere er ØTS fortsatt det mønsterbruket det var. Laget har fått en splitter nytt snøproduksjonsanlegg med egen vannforsyning fra en dam, og nå er flittige pensjonister i ferd med å reise en 300 kvadratmeter stor garasje til de to løypemaskinene som laget også er eier av.

«Når er det du har tid til å mjølka dyra dine?» var det en som spurte Magnus da OA var på klubbrenn i Karidalen denne uka.

– Jeg har ofte fri midt på dagen, og da passer det godt å komme hit. Det er triveligere å prate med folk borti her enn dyra på båsen. Dessuten stiller unga ofte opp som avløser med dyra når jeg ikke er til stede.

Magnus Aass innrømmer at han er «litt over gjennomsnittet» interessert i idrett.

– Det har jeg vært hele livet, spesielt ski og fotball. Den gleden jeg har hatt med idretten har jeg prøvd å overføre til unga. Ikke alle syntes det var like morsomt. Eldstejenta Julie var helt uinteressert, og det var sjølsagt en liten nedtur for n'far, men det gikk fort over.

I stedet ble det musikk på Julie.

– Ikke alle er laget for idrett, og hun fant sin interesse hun var med på i mange år. Idrett ikke er det eneste her i verden, og at alle får dyrke sine egne interesser, er viktig, poengterer han.

Skal gå Birken

De andre barna, Martin, Jonas og Molly, har derimot både spilt fotball og gått på ski.

– Nå har jeg fått med meg Jonas til å melde seg på Birken. Vi hadde ei skikkelig intervalløkt her om dagen.

Sjøl har Magnus gått over fjellet fire ganger nå, etter at han og broren Håkon fant ut at de måtte begynne å gå ski igjen, nærmere 40 år siden han var aktiv.

– Det har jeg alltid vært glad i, men jeg trener ikke så fryktelig mye, mest om vinteren når jeg kan gå på ski. Nei, merket er jeg langt unna å klare. Men pilsen jeg har med i sekken, drikker jeg opp etter målgang. Det er en premie som smaker godt da.

600 fotballkamper

Magnus er fast speaker på FK Totens hjemmekamper, og en svært underholdende sådan. Han var redd for å gå glipp av cupkampen mot Kolbu/KK på grunn av Birken.

– Nå er kampen flyttet, heldigvis. Dessuten har Kolbu/KK hjemmekamp.

Magnus spilte fotball til han var 40, etter rundt 600 kamper.

– Jeg hadde ikke lyst på å gi meg da, heller. Ikke det at jeg var så god, det var mest den sosiale biten og miljøet rundt laget jeg visste jeg kom til å savne.

- Vi har mange skipar, rulleski og geværer til utlån. Det er viktig at det ikke skal koste for mye å prøve seg på langrenn eller skiskyting, sier Magnus Aass.

- Vi har mange skipar, rulleski og geværer til utlån. Det er viktig at det ikke skal koste for mye å prøve seg på langrenn eller skiskyting, sier Magnus Aass. Foto:

Skipakker til utlån

I slutten av februar går hovedlandsrennet i skiskyting av stabelen i Karidalen. De driftige folka i Østre Toten Skilag er etter hvert blitt rutinerte og kompetente arrangører.

– Vi har søkt norgescup i langrenn for junior neste sesong. Får vi det, sikter vi enda høyere neste gang, sier Magnus og tenker altså på NM på ski.

Men aller mest trives han når det yrer av liv på stadion på klubbrenn, med unger som har det moro på ski.

– Rekrutteringen til skisporten er noe av det viktigste vi driver med for tida. Nå har vi fått skipakker og geværer til utlån her på stadion. Det skal være lav terskel for å prøve seg på langrenn eller skiskyting, og nå kan vi tilby gratis leie av utstyr. Det er bare å komme og prøve, sier Magnus og viser oss «en haug» med ski og staver.

Rulleski er det også mulig å få lånt på sommerstid.

Latteren sitter løst når Magnus Aass (t.h.) slår av en prat med Svein Peder Bakken og Arvid Midthus. De er to av i alt 10-12 pensjonister som hver mandag stiller på dugnad for å bygge den nye garasjen til skilagets to løypemaskiner. Bakken har tatt på seg jobben som byggeleder.

Latteren sitter løst når Magnus Aass (t.h.) slår av en prat med Svein Peder Bakken og Arvid Midthus. De er to av i alt 10-12 pensjonister som hver mandag stiller på dugnad for å bygge den nye garasjen til skilagets to løypemaskiner. Bakken har tatt på seg jobben som byggeleder. Foto:

Artikkeltags