Musikkfestivaler som gjenoppstår er et sikkert tegn på at pandemiens jerngrep er i ferd med å løsne. Sist helg åpnet Valdres Sommersymfoni med verdensstjerner i samspill på Fagernes. I dag venter spillesugne artister på å slippe til på scena under Fredvikafestivalen som starter på Gjøvik. Været ser ut til å spille på lag og legge en fin ramme rundt det som blir en annerledes festivalopplevelse. De 600 billettene til tre forskriftsmessige soner med bord og stoler inne på arenaen er utsolgt for lengst. Da regjeringen sist fredag åpnet for et nytt skritt i riktig retning av gjenåpningsplanen, var det med en rekke praktiske spørsmål som ikke lot seg besvare i tide for dem som skulle arrangere festival allerede om noen dager.

Derfor går Fredvikafestivalen for 600 publikummere denne helga, selv om det nå faktisk er tillatt arrangementer for inntil 2000 personer – under strenge forutsetninger.

600 publikummere er en tidel av salgsmålet Fredvikafestivalen hadde satt seg for sitt tredje arrangementsår. Fra 1500 publikummere første året, doblet billettsalget seg i 2019. Men det var fortsatt god plass til flere på festivalområdet i mjøskanten, og ambisjonene var altså en ny dobling av publikumsantallet i fjor. Det er ingen grunn til å senke dette ambisjonsnivået foran planleggingen av neste års festival. Forhåpentlig er det da igjen tillatt å danse og digge akkurat der man vil på festival.

Enn så lenge er vi takknemlige for at det igjen er noe å fysisk gå ut på, selv om det betyr sittedansing, avstandsholding og strekkodebestilling. Det er noe velsignet normalt over at Urbane Totninger spiller på Kapp og For hatten-konsertene er tilbake på Kaffka. Plutselig spiller en opplagt Bjørn Eidsvåg midtukekonsert på Hovdetoppen, og endelig er det igjen mulig å kjenne på spenningen til stede på idrettens tribuner.

54 prosent av oss over 18 år har nå fått første vaksinedose, og 35 prosent er fullvaksinert. Det har denne uka blitt registrert færre enn 30 nye smittede i Oslo hvert døgn. Men selv om det er mindre smitte løs i samfunnet, er karantenereglene like strenge. Derfor er den gjenvunnede friheten avhengig av fortsatt oppmerksomhet om smittevernreglene.