Sirkus Løvebakken og kommunevalg

Av
DEL

MeningerDe fleste av oss har vært på sirkus en eller annen gang, kanskje Arnardo eller muligens sirkus Merano. NRK og andre media viser debatter jevnlig nå der partiledere refser, hoverer, latterliggjør, og prater ned sine politiske motstandere, noen går nesten «over lik» for å sanke stemmer.

Mens Siv og Trine krangler om klima og bompenger så drukner det titalls voksne og barn i middelhavet, og det er millioner av mennesker på flukt for en bedre fremtid. Her på bjerget er vi opptatt av bensinpriser, eiendomsskatt og bomringer.

Kommunene skal bygge nye skoler, sykehjem, barnehager og kulturhus . Fastlegekrisen skal løses, kommunale veger burde fått ny asfalt. Kommunale oppgaver står i kø, men nå om dagen er det tydeligvis penger til alle og alt. Og det er kommunevalg, ikke stortingsvalg. Tror nok at mange lokalvalg vil ha innflytelse av hva visse sentrale stortingspolitikere sier og mener på Løvebakken , og ikke minst oppfører seg i og under valgkampen nå. Hvilke trekk og beslutninger partilederne foretar seg vil muligens ha en sterk påvirkning på lokale velgere under det kommende kommunevalget. Kanskje påvirkes innbyggerne mer av disse enn de lokale politikerne som mange ikke engang vet hvem er. Uansett syntes jeg det er blitt for mye sirkus i valgkampen, noe sikkert journalister og media har bidratt til. Skittkasting, latterliggjøring, og hersketeknikker er etter mitt syn blitt tatt til et nytt nivå foran dette kommunevalget. Politiske motstandere går nå lenger for å sverte og «moralisere» enn tidligere. Det har i alle valg jeg husker vært høy temperatur, noe det sjølsagt skal være i kommune/stortingsvalg, men noe er endret. Sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og hva de heter, er blitt nye steder hvor diskusjonene fortsetter etter TV-debatter, avisoppslag og lignende. Ofte har jeg sett at det ikke lenger skilles mellom sak og person når diskusjonene føres videre der. Stygge karakteristikker er å lese. Sak er glemt, personen skal taes.

Kåre, Gro og Jan P. hadde ikke Facebook eller Twitter, de var også voldsomt uenige og hissige, men vi ser at språkbruken og verdigheten/etikken i debatten og diskusjonene har tatt en annen veg i dag, en helt feil veg etter mitt syn. Borte er folkeskikken, moral og etikk, sirkuset har tatt helt over, hvor det kun er et ønske eller mål, nemlig å vinne hver bidige sak, koste hva det koste vil. Debattantene prater hele tiden i munnen på hverandre, skryter av alt de har fått til, og unngår ofte det litt slitsomme spørsmålet programlederen egentlig ønsker svar på. Kanskje et svar potensielle velgere hadde ønsket seg for å kunne tatt et valg.

Jeg tror alt dette i sum gjør folk politisk trette og lei, velgerne får en slags « fatigue». Når en igjen ser dette i lyset av alle de uheldige hendelser siste årene på tinget, der visse representanter både har underslått penger med falske reiseregninger, seksuelle krenkelser med mer, så blir dette i sum ganske alvorlig.

Alt dette handler om troverdighet og integritet. Hvordan skal vi velgere klare å gjenvinne tillit til folkevalgte som ofte har misbrukt denne tilliten de har fått ? Hvordan skal vi velgere bli mer interessert i politikk, kanskje til og med bidra til at valgoppslutningen kunne blitt betraktelig høyere? Hvordan unngå politikerforakt? Etter mitt syn er mye av svaret tillit. Tilitt er faktisk noe du må gjøre deg fortjent til , har du det ikke nå så må det bygges tillit over tid. Oppfører man seg noenlunde bra ellers, og innehar en viss grad av folkeskikk og «bondevett» så er du som politiker kommet langt på veg. Er du en hyggelig (folkelig) person med et budskap de fleste forstår, er du enda lenger mot den gode folkevalgte. Redelighet, nøkternhet, empati og pålitelighet, er det for mye å forlange?Kommunestyrerepresentanter får kun vekslepenger i forhold, men de gjør en like viktig jobb for det lokale samfunnet som du og jeg bor i. Etter mitt syn skulle det vært avholdt kurs for alle politikere i skikk og bruk.

Godt valg!

Innlegget er forkortet, Red. anm.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags