Gå til sidens hovedinnhold

Sier du at det ikke spiller noen rolle hva du stemmer, at det ikke blir noen forandring? Du tar feil!

Kom deg til stemmelokalene i dag. Vær med på å ivareta demokratiet og landet vårt.

Kommentar

– Det spiller ingen rolle hva jeg stemmer, det blir ingen forandring uansett. Politikere er ikke til å stole på. Det er uttalelser som Mette Skogen, kommunestyre- representant for Arbeiderpartiet i Nordre Land, er blitt møtt med i valgkampen. Hun skrev om det i et leserinnlegg før helgen.

Uriktig

Vi har hørt det samme. Men det er ikke riktig. Visst betyr det noe hvem som styrer politikken. Enten du er ung eller eldre, enslig, en del av en familie, er i jobb, eller står utenfor arbeidslivet. De politiske beslutningene påvirker livet ditt og fellesskapet vårt. Det påvirker lommebøkene våre, hjemmene våre, de vi er glade i, jobbene våre.

Les også

Slik stemmer du ved valget

Derfor må vi alle bruke stemmeretten vår i dag. Du finner ingen partier du er 100 prosent enig med. Det kan godt hende at du er i tvil om du stemte rett når du kommer ut av stemmelokalet. Men du stemte. Trolig stemte du heller ikke så langt unna de politiske oppfatningene som du har, tross alt. Det er det viktige. Og du er heller ikke den eneste av oss som verken har tid, ork eller interesse av å følge med i ett og alt. Men selv om du ikke merker endringene politikken i hverdagen, spiller det faktisk en rolle. En ganske viktig også.

Les også

Førstegangsvelger på OA-debatt: – Ble litt klokere

Honnør

Heldigvis har vi dyktige politikere i dette landet, både på lokalt og nasjonalt plan. Ferdig snakket. Caps Lock-folket og kommentarfeltene må gjerne være misfornøyde. Men på Norges viktigste dag, valgdagen, synes vi det er greit å dele ut honnør til de som stiller til valg som våre folkevalgte. De vil være med å utvikle landet vårt til det enda bedre. Mange av dem kunne tatt seg bedre betalte jobber, de kunne gjort suksess på andre områder. Men de har valgt fellesskapet og samfunnet. Ære være dem for det.

Det nærmer seg valg, og mange er usikre på hvem de skal stemme på. Se våre toppkandidater debattere lokale og regionale saker.

OAs debatt

Historien har vist oss at uansett hvor utskjelte de har vært, har de truffet mange gode valg opp gjennom historien, senest nå gjennom pandemien. Det er også all grunn til å tro at de vi også nå skal sende til nasjonalforsamlingen, er rustet for å gjøre viktige og riktige beslutninger på våre vegne. Det inntrykket kan man også sitte igjen også etter fredagens toppkandidat-kveld i Fjellhaven på Gjøvik.

Les også

Fem dager før valget er eksperten spent på om de rødgrønne gjør rent bord

Aasrud og Hagen

OA hadde samlet førstekandidatene fra de ni partiene som har reell sjanse til å få plass på Stortinget, – En saklig, god debatt, med gode svar på spørsmålene som ble stilt, oppsummerte tidligere OA-redaktør Jens Olai Jenssen.

Ansvarlig redaktør Hilde Lysengen Havro i avisa Valdres mente Carl I. Hagen var flinkest til å snakke om sin egen politikk. Lettfattelig og konkret om hva han vil gjøre, mente hun. Det var tidligere redaktør i GD, Hallvard Grotli, enig i. Men sammen med de andre utrope han like fullt Rigmor Aasrud (Ap) som kveldens «debattvinner».

– I flere år har hun vært Opplands politiske First Lady. Hun er det fortsatt, hun oser av trygghet og kunnskap over et stort spekter. Hun kan bli brukt hvor som helst i politikken, skrøt Grotli.

Bolig, bolig, bolig

Hilde Lysengen Havro mente likevel at det er et skille mellom det de er opptatt av i Valdres og det man snakker mest om i den nasjonale valgkampen.

– Foruten å snu flyttestrømmen er man opptatt av bolig, bolig, bolig. Det er vanskelig å skape boliger til folk. Distriktene trenger en konkret boligpolitikk framover, sa Lysengen Havro og fikk med seg Grotli.

Å forme en konkret og slagkraftig distriktspolitikk, og gjøre det samme innenfor klimapolitikken, mener han blir viktig – uansett farge på regjering etter dagens valg.

Les også

Vedums nedtur og Støres opptur

Hva det handler om

Det er nok mange enig i.

Det handler om å skape 20.000 nye jobber innen 2030, skaffe hele Innlandet bredbånd og sikre at vi får arbeidskraft med rett kompetanse.

Det kommer til å handle om gjennomføringskraft i klimapolitikken samtidig som vi må sikre at de sosiale forskjellene ikke blir for store. Dessuten må vi få fram et godt helsevesen, både i sykehussektoren og ute i kommunene.

I det ligger det også utfordringen med å stanse forgubbingen og fraflyttingen. For som den 20-årige jusstudenten Marie Flatebø fra Bøverbru sier i et intervju med OA.

– Jeg vil helst «hemmat». Men det må være noe å «fløtte hemmat» til.

Godt valg.

Kommentarer til denne saken