Gå til sidens hovedinnhold

Sett Carl I. Hagen på museum!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


For 15 år siden var jeg i verbale slagsmål i pressen med en gruppe, stort sett menn på min egen alder, som kalte seg klimarealister. De ville ikke erkjenne at vi hadde klimaendringer, og slett ikke at de var menneskeskapte. Carl I. Hagen var et framtredende medlem av den gruppen.

Klimagasseffekten til CO₂ ble for første gang vitenskapelig beskrevet i 1896 av den svenske fysikeren/kjemikeren Svante Arrhenius. Han mente at mer CO₂ i atmosfæren, og dermed høyere temperatur, ville være gunstig for jordbruket i Sverige.

På Svante Arrhenius tid var CO₂ innholdet i atmosfæren om lag 300 ppm, eller 0,03 %. Det er disse 0,03 prosentene CO₂ som har holdt varme fra solen tilbake og gjort jorden beboelig for oss. I dag har CO₂ innholdet i atmosfæren økt til over 400 ppm, eller 0,04 %. Det er denne økningen på om lag 35 % som har gitt oss den klimakrisen vi nå er inne i. Og det er denne økningen i CO₂ innhold i atmosfæren på 35 % som Carl I. Hagen regner om til det han kaller et ubetydelig tall. Hadde det ikke vært for at hav og skog har tatt hånd om halvparten av våre klimagassutslipp, ville vi ha passert 500 ppm i atmosfæren i dag.

Denne uken leverte FNs klimapanel sin sjette rapport. Den tegner et dystert bilde. Målet om å stanse temperaturøkningen på 1,5 grader regnes ikke som realistisk lenger. Periodene med ekstremvær øker både i hyppighet og intensitet over hele kloden. Havnivå stiger. Det er egentlig hele vår sivilisasjons framtid som er på spill. Det må settes i gang tiltak som er mye kraftigere og langt mer omfattende enn dagens. Det hjelper ikke, samme hvor mye Carl I. Hagen benekter det.

I høst stiller Carl I. Hagen til plass på Stortinget for Oppland. Utfallet av valget bør være at Carl I. Hagen gis plass på museum.

Kommentarer til denne saken