Det var politiadvokat Henrik Bjugan Hegdahl som orienterte om utviklingen i saken på en pressekonferanse i Kristiansand søndag ettermiddag. Det var observasjoner og omstendigheter på stedet der den døde mannen i 40-årene ble funnet lørdag ettermiddag som utløste full etterforskning.

– Politiet arbeider ut ifra flere hypoteser og en av dem er at denne personen er utsatt for en alvorlig straffbar handling og som følge av det har avgått med døden, sa Hegdahl.

Sian-lederen bekrefter dødsfallet

Sian-leder Lars Thorsen fra Jevnaker bekrefter dødsfallet.

– Han har drevet med politisk aktivisme i mange år, lenger enn meg. Og han har markert seg tydelig som en forkjemper for Norge og norske verdier, sier Thorsen til VG.

Thorsen sier at han ble kjent med den omkomne gjennom Sian.

– Han har drevet med politisk aktivisme i mange år, lenger enn meg. Og han har markert seg tydelig som en forkjemper for Norge og norske verdier, sier Thorsen til VG.

Ifølge Fædrelandsvennen ble avdøde i 2015 utsatt for grov vold i sitt eget hjem i Kristiansand. Ifølge dommen mot gjerningspersonen var bakgrunnen for voldsutøvelsen en privat konflikt og ikke knyttet til mannens politiske aktiviteter eller meninger.

Obduseres snarest mulig

Politiet har ikke bekreftet hvem som ble funnet død.

– Det er ikke aktuelt å gå offentlig ut med identiteten til den døde. Det er kort tid siden pårørende er varslet og politiet vil ikke gå ut med identitet før avdøde er obdusert. Ingen er så langt siktet eller pågrepet i saken, sa politiadvokat Hegdahl på pressekonferansen.

Han la til at den døde skal obduseres snarest mulig.

Får bistand

Kripos gir det lokale politiet bistand både med taktisk og teknisk etterforskning. Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter overfor NTB at også de er orientert om saken.

– Det er ingen konkrete holdepunkter for at dødsfallet er politisk motivert, sier Hegdahl til Dagbladet.

Politiet ble varslet om dødsfallet klokken 13.17 lørdag ettermiddag. En nabo fant mannen død i leiligheten sin i Suldalen. Mannens pårørende ble varslet senere samme dag.

Mannen ble sist observert fredag 2. oktober. Facebook-siden hans ble sist oppdatert klokken 18.59 fredag kveld.

– Politiet har sikret seg flere spor, informasjon som vi vurderer som interessante. Vi kan ikke være mer konkrete enn det. Det er en rekke mennesker som politiet ønsker å snakke med som kan ha viktige opplysninger, sier Hegdahl.

Mange ressurser

Siden den døde ble funnet lørdag har etterforskerne foretatt flere avhør i saken. Det er også gjort en rekke taktiske og tekniske undersøkelser, et arbeid som vil fortsette i tiden framover.

– Vi er i en helt innledende fase av denne etterforskningen. Nå handler det om å innsamle mest mulig informasjon. Vi setter inn betydelige ressurser i dagene som kommer, sier politiadvokaten.