(Østlendingen) Det er et kraftig lavtrykk fra vest som onsdag kommer til å føre til kraftig vind.

På det verste kan det blåse opp til liten storm.

Uværet kommer onsdag ettermiddag og vil vare fram til tidlig på kvelden.

Onsdag ettermiddag og kveld ventes lokalt kraftige vindkast omkring 20 meter i sekundet i indre strøk. På kysten ventes vindkast nær 25 m/s.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for store deler av Sør- og Østlandet som følge av uværet som er på gang.

Sikre gjenstander

– Vinden blir såpass kraftig at vindkastene kan ta tak i løse gjenstander som hagemøbler og trampoliner som fremdeles står ute.

Det sier vakthavende meteorolog Martin Granerød hos Meteorologisk institutt

Granerød oppfordrer folk til å sikre sine verdier slik at de ikke blir ødelagt eller blåst av gårde.

– Varselet vi har sendt ut på gult nivå gjelder for store deler av Sør- og Østlandet, men nå har det seg jo slik at slike vindkast er et lokalt fenomen så det vil jo være områder som ikke vil merke vinden i samme grad.

Vinden vil blåse fra sør- og sørvest. Det er ved kysten og på fjellet vinden trolig vil være kraftigst.

Kan bli reprise

I fjor høst og vinter skapte sterk vind flere farlige situasjoner i Innlandet.

Spesielt i november i fjor gjorde vindkastene stor skade, både på Oppland-siden og i nordre deler av Hedmark.

Fredag 19. november fikk politiet i Innlandet over 100 henvendelser som følge av sterke vindkast i Innlandet.

I Tylldalen i Tynset kommune rakk Simen Sandsundet-Hanssen akkurat å komme seg fra do før et digert grantre smalt inn i husveggen.

– Jeg rakk så vidt å dra opp bokseren før jeg måtte gjøre som samboeren, springe inn på kjøkkenet, som er i andre enden av huset, sa Simen den gangen.

Også i gamle Oppland skapte vinden store skader.

– Det kan bli en reprise på det vi så i fjor, men det er litt for tidlig å si, sa vakthavende meteorolog Per Egil Haga på Meteorologisk institutt til Oppland Arbeiderblad søndag.

Skredfare i fjellet

– For dem som har høstferie og er på hytta er det også greit å ta hensyn til uværet, sier Granerød.

Når det gjelder været for øvrig vil vi få en ordentlig høstdag med lavt skydekke og en god del regn i tillegg til vinden.

NVE har også sendt ut et farevarsel på gult nivå om jord- og flomskredfare i enkelte fjellområder, men dette gjelder ikke i Hedmark.

I den forbindelse blir det i utsatte områder rådet til å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.

– Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred, heter det i rådet fra farevarselet.

Det ventes regn og stedvis kraftige regnbyger fra onsdag formiddag. Området vil få mye nedbør fra onsdag til fredag kveld.