Gå til sidens hovedinnhold

Selvforsyning uten arbeidskraft

oa mener

Da Per Kristian Tranberg på Biristrand gikk ut og tilbød sommerjobb i jordbæråkeren, strømmet påmeldingene fra lokale ungdommer inn. For mange blir dette kanskje livets første betalte jobb, i alle fall på åkeren. For i dag er det i all hovedsak sesongarbeidere fra utlandet som jobber med innhøstingen av lokale råvarer.

Med færre og større bruk har profesjonaliseringen blitt større, mannskapsbehovet mer spisset og innhøstingsperioden mer intensiv. Innhøsting er fysisk hardt arbeid, som foregår gjennom vind og regn og lange dager når det hele står på. Og lønnsnivået er i norsk målestokk slik at det kan utkonkurreres av ytelser fra NAV.

Også i flere land hvor det tidligere har vært mulig å tjene tilsvarende ei normal årslønn på noen intensive uker i Norge, stiger lønnsnivået og bidrar til å minske norske bønders tilgang på utenlandsk arbeidskraft.

De to siste åra har vi sett helt tydelig betydningen av importert arbeidskraft i det norske landbruket. Det er bekymringsverdig at vi har stilt oss slik at vi ikke klarer å holde matproduksjonen oppe på normalt nivå under en pandemi, fordi vi er så avhengige av å importere arbeidskraften landbruket er avhengig av.

«Landbruket blitt avhengig av en helt spesiell kompetanse. Som det å stå i hardt arbeid over lang tid med lav lønn,» skrev Østre Totens ordfører Bror Helgestad i OA i fjor. Minstelønna for innhøstingshjelp økte i år fra 123 til 129 kroner timen for voksne.

Hos Per Kristian Tranberg jobber jordbærplukkerne på akkord; 100 kroner for ei ferdigplukket kasse bær. Erfarne sesongarbeidere rekker gjerne fire-fem kasser på en time. Han er spent på hva tenåringene som nå har meldt seg til tjeneste kan klare. Alt er bedre enn ingen ting, som var et reelt scenario i år

NRK-dokumentaren «Arbeidskraft søkes» fra Hofstad gård gir et godt innblikk i at arbeid på åkeren ikke er for alle, uansett hvor godt man liker tanken. Neste år er formodentlig sesongarbeiderne tilbake. Men det underliggende problemet er ikke løst før lønnsnivået og inntjeningen i matproduksjonen er hevet nok til at vi kan være selvforsynt også med arbeidskraften matproduksjonen trenger.

Kommentarer til denne saken