For nøyaktig ett år siden var det batterifabrikkfeber i Norge, Innlandet og Gjøvikregionen. Energigigantene Equinor, Hydro og Panasonic hadde slått seg sammen for å bygge en ny batterifabrikk i landet. De var på leting etter en vertskommune for etableringen, som var forespeilet å komme med rundt 2000 arbeidsplasser. 82 kommuner snudde seg lynraskt og kom opp med hver sine gode argumenter for at satsingen burde legges akkurat hos dem. Gjøvikregionen hadde to alternativer i semifinalen, men forsvant ut i siste sving. Bare Hamarregionen var med ut på oppløpet fra Innlandet.

Men denne uka kom beskjeden om at racet er avlyst. Selskapene har tenkt seg grundig om, og kommet til at de dropper hele greia. Begrunnelsen er en «samlet vurdering av business-scenario» for deltakelse i den europeiske batteriverdikjeden, som de altså ikke lenger ser stort nok potensial i. Konklusjonen er såpass klar at selskapene melder ingen av dem på nåværende tidspunkt har tenkt å foreta seg noe mer på dette området.

Les også

Ett pling knuste drømmen om 2000 arbeidsplasser

Dette er ei bøtte iskaldt vann i årene for alle som heier på at Norge skal klare å sikre seg markedsandeler i en verdensindustri som er nødt til å vokse med etterspørselen som skapes av elektrifiseringen. Med all vår naturkraft burde det være gode forutsetninger for denne type industri der klimaavtrykket bør være en del av innholdsfortegnelsen.

Men Norge er kommet sent ut av startblokka i den internasjonale konkurransen. Dessuten er det å starte med minuspoeng når vi vet at den nye handelsavtalen mellom EU og Storbritannia gir straffetoll på biler som importeres til øyriket med batterier produsert i utenforlandet Norge.

Like fullt er det all grunn til å tro at det finnes markeder som vil betale for norske batterier. Under Industrikonferansen i oktober ble det snakket forsiktig om at en ny aktør hadde meldt sin interesse for de regionale mulighetene som nå er lokalisert og presentert. Samtidig ble en ny rapport lagt fram av Innlandet Battery Initiative, som understrekte fylkets fortrinn som vertskap for framtidige batterisatsinger. Det er stor optimisme om at det vil bli flere løp i konkurransen om denne vekstnæringen.