Onsdag ble seks bilførere tatt for bruk av mobiltelefon mens de kjørte bil på E16 i Nord-Aurdal.

1. mars i år økte satsene for bruk av mobiltelefonen under kjøring. Mens man tidligere fikk et forelegg på 5000 kroner, koster det nå 7450 å bli tatt for å bruke mobilen mens man kjører. I tillegg får man tre prikker på førerkortet.

Dermed måtte bilførerne i Nord-Aurdal ut med til sammen 44.700 kroner fordi de brukte mobilen.

– Den kraftige økningen for mobilbruk kommer fordi man ikke er fornøyde med etterlevelsen av denne bestemmelsen siden forrige økning. Derfor er det nå et ønske om å skru til såpass hardt at det blir avskrekkende nok til at forbudet etterleves, har UP-sjef Knut Smedsrud tidligere uttalt til Broom.

Nedgang

Om det har hatt noen effekt er usikkert, men langt færre har blitt tatt for dette så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. I Innlandet politidistrikt har 556 blitt tatt for ulovlig mobilbruk bak rattet i år, mot 941 i fjor.

– Selv om nedgangen i antall tatt for ulovlig mobilbruk er god, kan vi allikevel ikke tillate oss å feire, sier prosjektansvarlig Liv Marie Bendheim i Ung i Trafikken i en pressemelding.

Ikke rom

UP-sjef Kai Voldengen i region Øst har tidligere uttalt til OA at det ikke er rom for den uoppmerksomheten mobilen gir med det trafikkbildet vi har i dag.

– Det er alt fra folk som snakker i telefonen, surfing på nett, svaring på e-poster og lesing av nyheter. Oppmerksomheten må man ha på veien, var det tydelige beskjeden fra Voldengen.

Under sommeren aksjonsperiode har UP fokus på rus, fart og uoppmerksomhet i trafikken. Mobilbruk faller innunder sistnevnte kategori.