Gå til sidens hovedinnhold

Se opp i natt

Natt til mandag danset nordlyset over himmelen på Gjøvik. Gikk du glipp av det, kan du ta turen ut i kveld for å se himmelfenomenet.

Thomas Kjelsrud var ute og gikk tur med bikkja da han så det praktfulle nordlyset på himmelen omtrent kl. 23.45 søndag kveld.

– Jeg ble ordentlig overraska da jeg kikka opp på himmelen. Det var veldig flott, sier Kjelsrud.

Etter oppfordring fra kona sendte han bildene til OA. Natt til tirsdag er det også gode forhold for å se nordlyset. Det er stor sannsynlighet for at det danser på himmelen også i natt - så da er det bare å finne seg et sted langt fra lysforurensing og krysse fingrene for klarvær og nordlys.

Hva er nordlys?

Nordlys er et lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra sola mot Jorda. Det oppstår i den øvre polare atmosfæren, mellom 80 kilometer og sjelden over 500 kilometer over jordoverflaten.

Nordlyset opptrer i mange forskjellige former. Fargene i nordlyset er et linjespektrum som dekker hele området fra ultrafiolett til infrarødt. De dominerende fargene i den delen av fargespekteret vi kan se, er grønt, rødt og blått.

Det latinske navnet på nordlys er aurora borealis. Det samme lysfenomenet kalles sørlys, eller aurora australis, når det opptrer på den sørlige halvkule, og en fellesbetegnelse på begge er polarlys.

Kilde: Store Norske Leksikon

Med appen Aurora kan du følge med på når Nordlys kan sees på himmelen.

Appen er gratis og kan stilles inn slik at du får varsling når det er gode forhold og utsikter til en solstorm. Den angir også en såkalt KP-indeks som sier noe om styrken til det forventede nordlyset.

Kp-indeksen beskriver forstyrrelse av jordens magnetfelt forårsaket av solenergi vinden. Jo raskere solvinden blåser, jo større turbulens. Indeksen varierer fra 0, for lav aktivitet, til 9, noe som betyr at en intens geomagnetisk storm er i gang.

Når den passerer en KP-indeks på 4 er det godt synlig, så lenge det er klarvær.

Les også

Fikk klar beskjed av samboeren: – Dette må du sende til OA

Kommentarer til denne saken