Se kommuneoversikten: I Nord-Aurdal må du betale mest i kommunale avgifter

KOSTBART: Nord-Aurdal er kommunen i Vestoppland med de høyeste kommunale avgiftene, viser en oversikt Nettavisen har satt sammen.

KOSTBART: Nord-Aurdal er kommunen i Vestoppland med de høyeste kommunale avgiftene, viser en oversikt Nettavisen har satt sammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det skiller store penger fra dyreste til billigste kommune i Norge. Fra 26.000 kroner til noen tusenlapper skiller på landsbasis. I Vestoppland er det også store forskjeller.

DEL

I Norge betaler vi skatter og avgifter for mange av våre offentlige tjenester. I Kommune-Norge er det vann, avløp, feiing, søppel og eiendomsskatt som utgjør de store pengene.

Nettavisen har gjennomgått avgifter og eiendomsskatt for alle landets kommuner for å vise deg hvor det er billigst- og dyrest å bo. Du kan selv søke på din kommune her:

De fleste tjenestene skal utføres et kostprinsipp – altså at du betaler for det du bruker, og kommunen skal ikke gå i overskudd. Likevel er det store forskjeller mellom kommunene.

Landets dyreste

Den dyreste kommunen i hele Norge finner vi i midt i Vest-Agder. Hægebostad kommune har omtrent 1.600 innbyggere. Hver av dem må belage seg på å betale over 26.000 kroner årlig i kommunale avgifter, og det er uten eiendomsskatt.

Det er ingen andre kommuner som kommer i nærheten av Hægebostad uten å ha innført eiendomsskatt.

Tallene er beregnet for en enebolig på 120kvm, og er hentet via Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nord-Aurdal er dyrest

I Vestoppland er det Valdres-kommunen Nord-Aurdal som til sammen har høyeste pris for kommunale avgifter med samlet 20.064 kroner. Vann-kostnaden er den dyreste med 6.257 kroner. Østre Toten følger tett etter Nord-Aurdal, med henholdsvis 21. og 20. plass på listen over de dyreste kommunene i Norge. I Toten-kommunen er den samlede kostnaden 19.607 kroner.

Søk i kommunene lenger opp i saken!

Gran på Hadeland er kommunen i Vestoppland det er billigst å leve i, når det kommer til kommunale avgifter. Den samlede summen for avfall, avløp, vann, feiing og eiendomsskatt er 11.502 kroner. Forskjellen mellom Nord-Aurdal og Gran er altså på om lag 8.500 kroner.

Over 40 prosent økning

I mars avholdte Hægebostad kommune et folkemøte grunnet økningen i de kommunale avgiftene. Der forklarer ordføreren, Margrethe Handeland (Sp) at det er et ønske om å unngå eiendomsskatt som er grunnen til de høye avgiftene.

– En av grunnene til at vi har ligget så høyt, har vært at vi ikke har ønsket å pålegge innbyggerne enda høyere offentlige avgifter, sa hun.

– Det er flere årsaker til økningen, men den største stigningen i kommunale avgifter kom i etterkant av byggingen av nytt renseanlegg for avløp, sier Handeland til Nettavisen Økonomi.

Hun mener det er spesielt den spredte bosetningen i kommunen som gjør at avgiftene blir rekordhøye.

– Dette bidrar til at antall husstander tilkoblet kommunalt vann og avløp er lavt. Når det er få abonnenter å dele kostnadene på, blir prisen pr husstand høy, sier hun.

Skylder på Staten

Ordføreren legger skylden i fanget på staten og regjeringen.

– Kommunen kunne sponset de kommunale avgiftene, men opplever ikke at man har mulighet til det med dagens rammeoverføringer fra staten, sier hun.

Flere av innbyggerne tilstede på kommunens informasjonsmøte var kritisk til den store økningen i avgiftene.

Én av innbyggerne, Inger Kristine Handeland, sier hun angrer på at hun bygde hus i kommunen.

– Vi hadde ikke bygget dersom vi hadde visst dette, sa hun på møtet.

Hun oppga at familien hadde nylig fått en regning på 28.000 kroner.

Kommunen anerkjenner at avgiftene utgjør store beløp, og tilbyr avbetaling på sine nettsider. (Se bilde under).

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken