Gå til sidens hovedinnhold

Se bildeserie: Filip (7) og vennene svevde høyt i VM

Filip Klaseie er en av mange unge motorsportsutøvere som storkoste seg i Vinjarmomesterskapet, som beviste at motocross-sporten har blitt svært populært på Dokka

NMK Fluberg har ei undergruppe for motocross som kjører på egen bane på Vinjarmoen på Dokka. Det er treninger hver torsdag ettermiddag (lørdager på senhøsten). Rekrutteringen har skutt i været det siste året. I helgen ble Vinjarmomesterskapet – lokalt kalt VM – arrangert. Der var også Ola Tore Dokken på plass. Han delte ut premier etter at han hadde sett mange luftige svev med motorsykkelen av svært unge deltakere.

Bildeserie

Motocrossløp på Dokka - kjenner noen av de unge førerne i luftige svev?

Økende interesse

– Motocross er den gruppa under Norges Motorsportforbund som vokser kraftigst av alle motorsportgrener, og er ofte sett på som rekrutteringskanalen inn i motorsporten blant de yngre. Vi ser også her på Dokka at det er stor interesse fra de yngste. På treninger i fjor høst var det 25–30 førere på hver trening. Rundt halvparten var «nyrekrutterte». Dette har fortsatt i år: Det har kommet til enda flere yngre sjåfører, og det er så å si ingen frafall fra i fjor, sier André Klaseie.

Den tidligere fotballspilleren har to sønner. Jonas på åtte og Filip på sju år. Han er engasjert i motocrossgruppa og forteller at baneutbedringene har vært en viktig faktor for utviklingen av motocrossmiljøet. Banen og anlegget var veldig slitt, og det ble lagt planer i fjor høst om å gjøre betydelige oppgraderinger.

– Dette innebar utvidelse av eksisterende banetrasé på eksisterende område, sikkerhetstiltak samt at vi måtte renovere/sette opp ny kiosk og utstyrsbu. Vi satte ned en komité som har arbeidet for å legge til rette for enda mer og bedre aktivitet. Dette innebar også fire personer som har tatt aktivitets- og sikkerhetslederkurs. Noe som er påkrevd for å kunne holde åpne treninger. Vi er nå fem stykker som deler på denne oppgaven. I fjor var det kun en person som hadde godkjenningen. Det er derfor mye lettere å opprettholde et godt aktivitetsnivå når vi kan dele på det flere, sier Klaseie.

Stor støtte

Han roser støtten klubben har fått i oppbyggingen av det nye anlegget.

– Lokalt næringsliv har vært veldig bidragsvillige. Både entreprenører, industri, trevare, handelsvirksomheter, rørlegger og taktekkere har bidratt med materiell og egeninnsats til oppgraderingen. Ei helg i mai gikk vi i gang med gravemaskin, bulldoser, hjullaster, sorteringsverk, traktorer og diverse annet, og bygde både ny bane, samt satte opp ny kiosk og utstyrsbu med tilhørende platting. Banen ble da lengre, bredere, hoppene ble flere og større slik at den passer også for litt større sykler, sier Klaseie.

Motorsport er en ganske dyr aktivitet, og «inngangsbilletten» er forholdsvis høy når man ikke vet om det er noe barnet kommer til å like eller ikke.

– Vi arbeider derfor for å få på plass en utlånssykkel som kan brukes for de som vil «komme og prøve», sier Klaseie, som fikk se at treningen har skap mange dyktige unge motocrossførere i NMK Fluberg.

På premieutdelingen fikk Trond Vikersveen, som har stått på for motocross på Dokka i nærmere 20 år, en ekstra oppmerksomhet. Han har betydd enormt for motocrossmiljøet på Dokka.

Kommentarer til denne saken