Sauekjøtt er ikke søppel

BLÅMANN: – I dag brukes mye av dette fine kjøttet til pelsdyrfôr, og noe destrueres til sement, påpeker artikkelforfatteren.

BLÅMANN: – I dag brukes mye av dette fine kjøttet til pelsdyrfôr, og noe destrueres til sement, påpeker artikkelforfatteren.

Av
DEL

Meninger600.000 kilo sauekjøtt ligger nå usolgt på lager. Dette dreier seg om et strukturelt problem for sauenæringa siden 10-15 prosent av næringas kjøttproduksjon er sau. Norsk Landbruk skriver: «For sauekjøtt forventes markedet å være preget av en vedvarende overproduksjon». Bondebladet skriver at Landbruks- og matministeren «mener det trengs et sterkere og bredere samarbeid mellom ulike aktører for å få bukt med problematikken».

I dag brukes mye av dette fine kjøttet til pelsdyrfôr, og noe destrueres til sement.

Bonden får i dag ned til 50 øre per kilo sauekjøtt. Dette problemet kan ikke reguleres bort ved å redusere saueholdet, siden kjøtt fra voksne dyr alltid vil utgjøre en del av den samlede produksjonen. Lageret av usolgt sauekjøtt er derfor ikke et overproduksjonsproblem. Den eneste måten å hindre at kjøttet ender som avfall på, er så sørge for at det blir spist.

Kommunene er små forbrukere av mat, men bør gå foran i arbeidet mot denne typen matsvinn. Barnehager, sykehjem og skoler (skolekjøkkenet) og kommunale kantiner bør derfor bruke mer sauekjøtt. Pinnekjøtt av sau bør dessuten være en opplagt hovedrett på julebord i år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags