Gå til sidens hovedinnhold

Fikk ikke lenger bruke skolens klasserom. Skolesjefen: – Vi må beskytte elevene

Artikkelen er over 2 år gammel

Sanna Sarromaa fikk ikke lenger lov til å bruke skolens klasserom til morsmålsundervisning etter å ha skrevet debattinnlegget «Nei, ikke alt barna våre gjør er «fantastisk»!» i VG. Onsdag møtte hun skolesjef i Lillehammer, Trond Johnsen, til debatt i Dagsnytt atten.

(GD) «Vi må slutte med all denne bobleplasten rundt barna og lære dem å tåle ubehaget ved ikke å være fantastiske.» skrev hun i innlegget, der hun skildret en skoleavslutning for sine egne barn. Selv om navnet på skolen ikke ble nevnt i innlegget, var det en dårlig skjult hemmelighet at det var Kringsjå skole i Lillehammer hun siktet til.

– Tilliten er brutt

– Sanna Sarromaa har rett til å ytre seg og må gjerne være kritisk. Det tåler vi når som helst. Men det er barna som krever et spesielt vern her. Barna våre har en rettighet til å bli beskyttet fra å bli hengt ut i VG etter en skoleavslutning. Det skaper utrygghet, sa Johnsen i Dagsnytt atten onsdag.

Han forteller at de har hatt en tillit til Sarromaa om at hun ikke skal bruke gjenkjennelige eksempler fra skolen, som de mener hun nå har brutt. Dette skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Det er denne tilliten som er brutt i den saken her. Vi må beskytte elevene. Det er vårt hovedoppdrag. De har veldig sterke rettigheter til beskyttelse gjennom Opplæringsloven. Våre elever skal ikke møte opp på en sommeravslutning og tenke at de kan bli hengt ut i VG fordi de synger surt eller spiller surt på ukulele.

– Kronikken min var ikke en kritikk av barna eller læreren, men av en kultur der man roser med tomme fraser. Her tar man spilleren og ikke ballen. Det er naturlig for en forelder å bruke eksempler man har opplevd, svarte Sarromaa, som også er debattskriblent for OA.

Herskerteknikk 2.0  

Fikk ikke lenger bruke klasserom

I det mye omtalte innlegget skrev Sarromaa blant annet: «Jeg hadde altså absolutt ingen forventninger til det musikalske eller det kunstneriske nivået. Men jeg blir like overrasket hver gang når på slutten av opptredenen en klassekontakt tar ordet og roser de kjempeflinke elevene og forteller hvor kraftig imponerte vi tilskuerne er. Virkelig? Er de norske foreldrene virkelig så mektig imponert over den slags middelmådighet eller sies det bare på autopilot?»

I ettertid av publiseringen fikk Sarromaa en mail fra rektor på Kringsjå skole, Laila Owren, der hun fikk beskjed om at hun ikke lenger kan bruke et klasserom som hun har fått låne gratis av skolen til å undervise sine barn i morsmålet finsk. Det var VG som først skrev dette.

Owren og Sarromaa skal ha hatt en avtale om at sistnevnte skulle avstå fra å bruke gjenkjennelige eksempler fra Kringsjå skole i sine innlegg i tradisjonelle og sosiale medier, som også gjaldt å benytte informasjon hun har kommet over gjennom bruk av skolens lokaler.

– Jeg har kun avsluttet utlån av rom til Sanna etter det jeg mener er brudd på avtalen vi hadde, sier Owren til avisen.

Les også

Tomt for adjektiver i fylkeskommunen?

 

– Forvirrende faktum

Anine Kierulf, postdoktor ved Universitetet i Oslo, var også invitert til radiodebatten for å komme med sine synspunkter fra sidelinjen.

– Det er jo litt forvirrende faktum her. Det ene er et ytringsfrihetsspørsmål. Det andre er et kontraktsspørsmål. Jeg synes det er unaturlig å sammenligne denne saken overhodet med Malkenes-saken. At skolen ikke ønsker debatt kan jo selvfølgelig være et problem, men jeg er ikke sikker på om man kan utlede det av at skolen ikke ønsker å låne ut dette klasserommet lenger. Det er fullt mulig å fortsette denne debatten, og jeg hører skolesjefen si at han gjerne tar den i andre fora og også her.

Kierulf kom fram til at skolen er i sin fulle rett til å ikke lenger låne ut klasserommet til Sarromaa, og mener at å snakke om at det har vært en knebling av ytringsfriheten fra skolens side blir feil.

– Når det er sagt så er det helt riktig at vi godt kunne hatt mer diskusjon om skolen og utdanningsetatens forhold til ytringsfrihet, og det er bare å ønske velkommen. Jeg er bare ikke sikker på at dette eksempelet er det beste på at den er brutt.

Kommentarer til denne saken