Samuel og bestefar har oppskriften på et lykkelig liv: Dø ung, men så sent som mulig

LIVSGNIST: Samuel Massie (t.h) og Arne Ulvolden, bedre kjent som  «Samuel og bestefar», fikk med foredraget  «Samuel og bestefar - kunsten å leve» hele Gjøvikhallen til å lytte.

LIVSGNIST: Samuel Massie (t.h) og Arne Ulvolden, bedre kjent som «Samuel og bestefar», fikk med foredraget «Samuel og bestefar - kunsten å leve» hele Gjøvikhallen til å lytte. Foto:

Samuel Massie var en skoletrøtt ungdom som slet med å få skikk på livet. Bestefaren Arne Ulvolden (84) satt stort sett på hytta, vel forsont med at livet snart var forbi. Sammen fant de tilbake til livsgnisten og ikke minst eventyrlysten, og nå farter de verden rundt som tospannet «Samuel og bestefar».

DEL

Historien om Samuel og bestefar er rørende, inspirerende og morsom på samme tid. Hvordan to karer på tvers av generasjoner fant hverandre når de begge trengte det som mest, er hverdagsmotivasjon på sitt beste.

Derfor var det ikke noe å si på at den snakkesalige duoen med foredraget «Samuel og bestefar - kunsten å leve» var hedersgjester under mandagens fagdag i lindrende omsorg i Gjøvikhallen, satt i stand av Gjøvik kommune, Sykehuset Innlandet HF Gjøvik, Utvklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oppland og NTNU i Gjøvik.

Naboen

Man skulle tro det var Samuel Massie, et råskinn som blant annet seilte med båten Berserk da den forliste i Antarktis i 2011, som skulle dra lasset under det halvannen time lange foredraget, men den gang ei.

Den for noen år siden livstrøtte og kreftsyke bestefaren har etter at barnebarnet tok ham med på tur verden rundt i 2017 virkelig fått påfyll av humor, energi og fortellerlyst, og det var han som tilbrakte mesteparten av taletiden i scenelyset. Og den vitale 84-åringen la ikke skjul på at det var Samuel sin fortjeneste at han sto på scenen i Gjøvikhallen denne mandags formiddagen.

For det var barnebarnets nysgjerrighet på bestefarens drømmer som gjorde at duoen plutselig befant seg på en motorsykkel i Chile. Etter å tilbrakt mye tid sammen, kom det nemlig fram at bestefaren hadde gitt avkall på mye oppigjennom livet.

BESTISER: Samuel og bestefaren er ikke bare i nær slekt, de er også bestevenner.

BESTISER: Samuel og bestefaren er ikke bare i nær slekt, de er også bestevenner. Foto:


– Min store drøm var å bli hvalfanger, sa Arne Ulvolden og la til at det var noe man ikke snakket så høyt om i bygda da han vokste opp. Så da presten i bygda spurte hva han skulle bli, turte han ikke si at han ville ut på de sju hav og jakte hval. I stedet fikk han innkalling til militæret og livet tok en helt annen retning enn den med saltsjø og skarpladde harpuner.

– Jeg levde hele tiden etter andres forventninger og var livredd for hva naboen skulle si, sa Ulvolden med etterpåklokskapens bitterhet i stemmen.

En reise

Den munnrappe duoen på scena skrudde klokka og kalenderen tilbake til den tida de på en måte fant hverandre. Samuel Massie var en villstyring som snuste på dop og hadde generelt lite kontroll på livet sitt.

Å se tre skipskamerater gå ned med Berserk hadde også satt sine spor. Bestefaren var kreftsyk og hadde for lengst gått med på at livet snart var over.

Det var i denne tida de to begynte å snakke sammen og diskutere alt mellom himmel og jord, døden og kjærligheten. Etter hvert forandret forholdet dem imellom seg fra å være bestefar og barnebarn til bestevenner.

HOPPET I DET: Arne Ulvolden fikk streng beskjed av legen sin om å ikke gjøre noe drastisk, som dykking eller fallskjermhopping. Det rådet tok ikke 84-åringen til seg noe særlig.

HOPPET I DET: Arne Ulvolden fikk streng beskjed av legen sin om å ikke gjøre noe drastisk, som dykking eller fallskjermhopping. Det rådet tok ikke 84-åringen til seg noe særlig. Foto:


Det var her Samuel spurte ut bestefaren om drømmene han hadde gitt slipp på, og da kom det blant annet fram at bestefaren etter et vellykket foredrag på folkeskolen alltid hadde hatt lyst til å besøke Chile, og ikke bare det – han ville i så fall ankomme landet på motorsykkel! Det var en drøm som etter mye om og men skulle gå i oppfyllelse.

For det var ikke gjort i en håndvending å overbevise bestefaren om å bli med ut på eventyr. Mange unnskyldninger gjorde at prosjektet dro ut, men en dag satte barnebarnet hardt mot hardt, og da ble det tur!

– Turene våre har ikke bare vært en verdensreise, det har også vært en indre reise, sa Arne Ulvolden og så takknemlig bort på barnebarnet som nikket takknemlig tilbake.

Livet og døden

Turene som blant annet har blitt til den populære tv-serien «Samuel og bestefar», har ikke bare motivert de to hovedpersonene til å både gripe dagen og ikke minst verden. Flere har blitt inspirert av duoens eventyr, og det var også noe av mantraet for foredraget: Ta grep om eget liv, gå for drømmene dine og gi blanke i naboen!

– Det er viktig med drømmer, for det gjør at en hele tiden har noe å jobbe mot, sa bestefaren som virkelig har forsynt seg av livets karameller. For hvem hadde trodd at en resignert 84-åring plutselig skulle melde seg på tangokurs i Argentina, hoppe i fallskjerm i tillegg til å holde foredrag og skrive bøker? Alder er bare et tall, mener de to kompisene, som har livsmottoet klart:

– Dø ung, men som sent som mulig, sa Samuel og spurte bestefaren hvilket forhold han har til døden.

– Døden er del av livet, men det får vi ta som det kommer.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags