(SIDE 2:) Noen er utro fordi de drakk seg dritings på jobbfesten og lot seg sjarmere av den nye kollegaen, andre opplever at følelsene har blitt lunkne for kjæresten og varme for en annen. Det finnes en rekke årsaker til hvorfor folk er utro, men følelsene de har for partneren er ikke alltid en av dem.

Sjansen er stor for at du kjenner noen som har vært utro, eller som har blitt utsatt for utroskap. Og den «vanligste» grunnen som oppgis når man har en partner som har vært utro, er at «de elsket meg ikke nok».

«Hun elsket meg ikke nok»

Eric Anderson, som har skrevet boken The Monogamy Gap, sier til Huffington Post at de som har blitt utsatt for utroskap ofte inntar en offerrolle når de skal forklare hvorfor de skjedde.

- De mener ofte at det er noe så fundamentalt galt ved det emosjonelle aspektet av forholdet, at det førte til den andre var utro, sier Anderson.

Men ifølge hans undersøkelser har det ikke noe med hvor mye den andre elsker personen eller ikke, eller hvor forpliktet den er eller ikke, men derimot hevder han at dette har med biologi å gjøre.

Kjærligheten vokser med årene, men ikke sexlysten

- Ofte skjer det utroskap på grunn av et hormonell styrt ønske om sex med andre mennesker. Noen av de eldste seksuelle undersøkelsene, som ble utført for seks tiår siden, viser at sexen blir mindre intens jo lenger forholdet varer. Kjærligheten øker med årene, men den seksuelle lysten til å ha sex med andre øker. Så det setter oss i en monogam-felle, sier han.

- Vi vet at monogami er bra, og det rette å gjøre, mens utroskap er stigmatisert i samfunnet. Så sosialt ønsker vi å være monogame, men det biologiske gjør at vi ønsker vi å ha sex med noen andre. Dette fører til store spenninger.

Altså, den emosjonelle siden av det gjør at vi blir i forholdet, selv om vi ønsker sex med andre, mens den bilogiske lysten kan føre til utroskap - til tross for kjærligheten som finnes.

Hvor mange er utro?

Utroskap er noe det forskes mye på, og forskerne er blant annet uenige om omfanget av utroskap. Mens noen hevder at nesten 85,5 prosent som lever i et forhold vil være utro eller oppleve utroskap, så skriver PsychCentral at dette ikke stemmer, og at tallet er mye lavere enn det.

En annen undersøkelse har funnet at menn med skjegg er oftere  utro enn menn uten skjegg, og her er listen over de 20 yrkene som toppe utro-verstinglisten.