– Mange prøver å lage den perfekte julen for seg og sin familie. Det gjør at man krever ekstra mye både av seg selv og menneskene rundt seg, sier psykolog Erik Bjørnebakk (36), som har over ti års erfaring som psykolog og samlivsterapeut,

Han påpåpeker at kombinasjonen av urealistiske forventninger og lite overskudd ofte bidrar til et høyt konfliktnivå i parforholdet.

– Fokuset på å tilfredsstille  egne høye forventninger og gjøre ting perfekt, kan i verste fall ødelegge gleden rundt høytiden og føre til store, og kanskje unødvendige, konflikter, sier Bjørnebakk i følge en pressemelding fra Tryg Forsikring. Bjørnebakk er nemlig en av psykologene forsikringsselskapet samarbeider med når de tilbyr samlivsterapi og psykologhjelp.

 

Avklar forventningene

Psykologens beste råd til par og familier er å avklare forventninger til hverandre.

– Diskuter hva som er viktig og mindre viktig. Kan vi droppe noe? Kan vi redusere våre egne forventninger for å ha mer tid sammen? Ha respekt for at partneren kan ha andre behov og ønsker enn deg selv. Ikke tolk det som mangel på kjærlighet, men at dere faktisk er to individer med egne ønsker og behov, som ikke alltid trenger å være sammenfallende, sier psykologen.

Sett av tid til hverandre

Bjørnebakk mener det viktigste av alt i julen er å sette av tid til hverandre.

– Vis interesse for partneren din og hans eller hennes liv. Gi komplimenter uten å forvente noe tilbake. Bli flinkere på å gi hverandre fysisk bekreftelse og nærkontakt. Dette er utrolig viktig for å opprettholde menneskelige bånd og kjærlighet, sier han.

Profesjonell hjelp

– Vi vet at noen perioder i livet er krevende, og at man av og til kan trenge litt ekstra hjelp, også i parforholdet. Samlivsbrudd er som oftest ikke et ønsket utfall på problemer i ekteskap eller samboerforhold, derfor tilbyr vi profesjonell hjelp for å finne en løsning på det som er vanskelig, sier kommunikasjonsrådgiver Malene Vilnes i Tryg Forsikring.

Flere råd for å redde kjærligheten:

  • Kommuniser dine forventninger tidlig. Bruk positive formuleringer, som «Det vil gjøre meg lykkelig hvis du hjelper til med middagen i dag», i stedet for å uttrykke det som et krav.
  • Ta ansvar for egne følelser. Aldri anta at din partner kan lese din tanker eller at du kan lese partnerens.
  • Det er ditt ansvar å forklare din partner når du har blitt fornærmet eller skuffet.
  • Har man blitt sint så fikser det som regel lite å gå inn i en direkte krangel selv om det kan føles godt med en utblåsning. Forsøk å trekk deg ut av situasjonen, ta dype pust og gå tilbake til en konstruktiv diskusjon når du er rolig.
  • La din partner få prate ferdig før du kommer med din side av saken og vis aksept for din partners meninger. Vi er alle forskjellige grunnet oppvekstvilkår, personlighet og tidligere erfaringer.
  • Er man kommet så langt at man vurderer å gå fra hverandre, anbefales at man tar en samtale med en parterapeut eller familievernkontor først, spesielt hvis det er barn involvert. Ofte har krangling blitt et mønster som skaper avstand og svekker følelser over tid.

(Kilde: Tryg Forsikring)